31.5.18

Παρέμβαση Κοντονή...

Αποτέλεσμα εικόνας για kontonhs...μετά τις φρικτές αποκαλύψεις για τη Λέρο...

Να στρέψουν την προσοχή τους στις υποθέσεις με θύματα τα παιδιά κάλεσε τη Δικαιοσύνη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους αρμόδιους φορείς ο...
υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.

Συγκεκριμένα, επ’ αφορμή των πρόσφατων αποκαλύψεων κακοποίησης παιδιών (υποθέσεις Λέρου και Ζακύνθου) επισήμανε την αναγκαιότητα επιβολής όλων των αναγκαίων μέτρων αφενός για την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και αφετέρου για την άμεση και διαρκή στήριξη των κακοποιημένων παιδιών.

«Τα παιδιά, ως μια μεγάλη ευάλωτη κοινωνική ομάδα τα δικαιώματα της οποίας συχνά πλήττονται, αξιώνουν τον ίδιο σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων τους, επιζητούν τη διαφύλαξη και προαγωγή των ελευθεριών τους, την προάσπιση των δυνατοτήτων τους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η οικογένεια και η Πολιτεία οφείλουν να μεριμνούν για τα Δικαιώματα του παιδιού με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον τους» τόνισε ο Στ. Κοντονής μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Δημόσια διαβούλευση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

«Τα δικαιώματα των παιδιών εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν όχι μόνο αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο κάθε  σύγχρονης δημοκρατικής έννομης τάξης. Από αυτά απορρέουν οι δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης Πολιτείας  στην οποία πρωταρχικός σκοπός είναι η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων. Αποτελούν τη βάση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την επίλυση κάθε είδους συγκρούσεων, αλλά και την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτονομίας κάθε ανθρώπου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού [Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα παιδιά, Προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία, Δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, Παιδική προστασία στην κοινότητα – αποϊδρυματοποίηση, Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά] τόνισε ότι συνάδουν με αυτούς που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και καλύπτουν τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού που τα τελευταία χρόνια έχει προκρίνει στις μελέτες της και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

«Φτάσαμε αισίως σήμερα να μιλάμε  για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου το οποίο εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσµα της κυβερνητικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία και έχοντας εξασφαλίσει διϋπουργικό συντονισµό και τη συμμετοχή όλων των αρµόδιων φορέων στο σχεδιασµό και την υλοποίηση των σχετικών δράσεών τους. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει ειδικούς, εφικτούς στόχους που θα υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα 2018-2020. Λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της σύγχρονης έννομης τάξης και αποτυπώνει τα σημεία στα οποία η εθνική πολιτική υστερεί» ανέφερε ο Στ. Κοντονής.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε: «Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του παιδιού πρέπει να εξετάζονται παράλληλα: ο σεβασμός και η προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών πρέπει να συμβαδίζουν με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα κατοχυρωμένα σε διεθνείς συνθήκες δικαιώματα και στις πραγματικές συνθήκες φτώχειας, εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης στις οποίες είναι αναγκασμένα να ζουν εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον και διασφαλίζουν την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Επένδυση στα παιδιά σημαίνει επένδυση στο μέλλον».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: