15.5.18

Η ΔΕΗ σε αποσύνθεση...

Είναι γεγονός, ότι μία από τις ισχυρότερες ΔΕΚΟ στην χώρα που έχουν σηματοδοτήσει εδώ και δεκαετίες την ενεργειακή πολιτικής της Ελλάδας είναι η ΔΕΗ.

Βέβαια με...
την απελευθέρωση της ηλεκτροπαραγωγής τόσο στα πλαίσια του υφιστάμενου Μνημονίου όσο και βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιώ,ν η ΔΕΗ έχει συμφωνηθεί να ιδιωτικοποιηθεί με μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Η παρούσα κυβέρνηση, πολέμησε όσο τίποτα άλλο την συμφωνημένη ιδιωτικοποίηση τα προηγούμενα χρόνια και ενώ ήταν σε εξέλιξη η δημιουργία μίας πιο ευέλικτης μικρής ΔΕΗ που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι ανταγωνιστική.

Δεδομένου ότι ήδη τα λειτουργικά έσοδα της ΔΕΗ είναι τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας, είναι καιρός η κυβέρνηση αφενός να κινηθεί ταχύτατα στο να βρει την βέλτιστη λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την παρουσία επενδυτών στην χώρα είχε τραγικά αποτελέσματα, καθώς στην πορεία των τελευταίων 4 ετών η αξία της ΔΕΗ κατέρρευσε χρηματιστηριακά αλλά και απαξιώθηκαν σταδιακά τα πάγιά της, με αποτέλεσμα το μέλλον της να είναι όλο και περισσότερο αβέβαιο και ζοφερό.

Ήδη φέτος, παρά τις όποιες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση να τηρήσει τα προσχήματα της ιδιωτικοποίησης μέσω της πώλησης μονάδων λιγνίτη, η εταιρία βρίσκεται ήδη στον στόχαστρο διαφόρων funds με υποτιμητική κερδοσκοπία που την απαξιώνουν περαιτέρω, καθώς η αγορά προεξοφλεί την αποτυχία του λεγόμενου market test για την πώληση των εργοστασίων που αποτελούν το 40% της λιγνιτικής δύναμης της ΔΕΗ.

Επίσης η εικόνα του ισολογισμού της επιχείρησης είναι δραματική, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί προς εκπλήξεων όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αν δεν κλείσει επιτυχώς το θέμα της ενεργειακής πολιτικής, δεν θα ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καν η οποιαδήποτε ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Είναι εντυπωσιακό ότι η αναδιάρθρωση της επιχείρησης προχωρά με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα σε όλες τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες η ΔΕΗ να εμφανίζει ζημιές.

Τα όποια κέρδη της εταιρίας δεν είναι πλέον οργανικά, αλλά προέρχονται από ρυθμιζόμενα έσοδα, δηλαδή από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά στα οποία και εκεί θα έπρεπε ήδη να ισχύει απελευθέρωση της αγοράς.

Ήδη μάλιστα η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ έχει στοιχίσει στην ΔΕΗ λειτουργική και οργανική κερδοφορία άνω των 100 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση για αυξήσεις στα τιμολόγια προς τους καταναλωτές και επιχειρήσεις, κάτι που είναι βέβαια ανέφικτο υπό την παρούσα συγκυρία των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών.

Η πιο σημαντική συνέπεια σε όλα τα παραπάνω είναι ότι η αποτυχία ενός άγονου διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες, θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία, καθώς τα πάγια της επιχείρησης δεν θα επιστρέψουν σε αυτήν, αλλά θα γίνει προσπάθεια υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προικοδοτηθούν σε δεύτερη φάση και με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία όπως οι υδροηλεκτρικές μονάδες, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του σημερινού συνολικού ενεργειακού έργου της εταιρίας και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Πρόκειται με λίγα λόγια, για εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων οι οποίοι προκειμένου να παίξουν ιδεολογικό και μικροπολιτικό παιχνίδι κατά του Μνημονίου, απαξίωσαν την μεγαλύτερη και πιο στρατηγική δημόσια εταιρία της χώρας η οποία πλέον ενδέχεται να καταλήξει με όρους χαμηλότατων τιμημάτων σε ιδιώτες χωρίς καμία διασφάλιση εσόδων για το δημόσιο.

Δεδομένου ότι ήδη τα λειτουργικά έσοδα της ΔΕΗ είναι τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας, είναι καιρός η κυβέρνηση αφενός να κινηθεί ταχύτατα στο να βρει την βέλτιστη λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και αφετέρου να απολογηθεί για τις πράξεις της όσον αφορά την εμμονή της στην παραμονή στον Δημόσιο τομέα, όταν γνώριζε την ζημιογόνο πορεία της και δεν είχε κανένα εναλλακτικό σχέδιο ανάκαμψης και ανασχεδιασμού της...

Μελέτης Ρεντούμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: