31.5.18

Αποστάσεις από την καθαρή έξοδο κράτησε ο Κουτεντάκης...

Αποστάσεις από την καθαρή έξοδο κράτησε ο ΚουτεντάκηςΑποστάσεις από το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου από καθεστώς μνημονίων κράτησε ο επικεφαλής του...
Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. 

«Η λέξη «καθαρή» έχει ένα απροσδιόριστο περιεχόμενο του τι σημαίνει. Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «καθαρή», γιατί δεν έχει σαφές περιεχόμενο», επεσήμανε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι σαφές είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και το πλαίσιο εποπτείας που το συνοδεύει θα τελειώσει και από εκεί και πέρα αναμένεται να προκύψει ένα νέο πλαίσιο εποπτείας». 

Υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρξει γενικότερη χαλάρωση και πώς οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα πρέπει να εισαχθούν μόνιμα μέτρα κοινωνικής προστασίας ή μόνιμες φοροαπαλλαγές θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σχεδιασμό. «Δεν έχει νόημα να κόψεις ένα φόρο για ένα χρόνο και να τον ξαναβάλεις στον επόμενο», είπε ο κ. Κουτεντάκης και συμπλήρωσε πως η εφαρμογή συγκεκριμένων προνομοθετημένων μέτρων είναι θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, σημείωσε πως πρόκειται για μέτρα που συμφωνήθηκαν και νομοθετήθηκαν προληπτικά, τονίζοντας πως αν γίνει κάποια αλλαγή τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ζήτημα της προληπτικής γραμμής στήριξης, δεν το απέκλεισε μεν, υποστήριξε ωστόσο, πως δεν θεωρείται ένα πολύ πιθανό σενάριο. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, δεν το βάζει στο τραπέζι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Συμπλήρωσε ωστόσο, είναι μια απόφαση που εξαρτάται από τη στάση των πιστωτών, καθώς αυτοί είναι που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση. «Από τη στιγμή που αυτοί δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα γενικότερα στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πάντως, την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. Όπως είπε, οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για να διορθωθούν, και αυτό πρέπει να συνεπάγεται κάποιου είδους συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τουλάχιστον πάνω σε γενικές κατευθύνσεις...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: