31.5.18

Καραμούζης: Ανακάμπτουν οι τράπεζες...


To εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανακάμπτει, αλλά η περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής οικονομίας έχει...
τεράστια σημασία για τη συνέχιση της πορείας του αυτής καθώς και την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η επιτυχημένη αντιμετώπιση των εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σταθεροποιηθεί και έχει αφήσει πίσω του τα χειρότερα, ανέφερε ο κ. Καραμούζης. Συγκεκριμένα, έχει να επιδείξει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που πιστοποιήθηκαν από τα stress tests, τα οποία διεξήγαγαν οι εποπτικές αρχές και ανακοινώθηκαν στις αρχές του Μαΐου, αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση, την ευθυγράμμισή του, εν πολλοίς, με τις νέες αυστηρότερες κανονιστικές και εποπτικές απαιτήσεις.

Επίσης, το τραπεζικό σύστημα έχει βελτιώσει τη ρευστότητά του, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με μείωση της εξάρτησης για ρευστότητα από το ευρωσύστημα στα 21,6 δισ. ευρώ και τον ELA στα 10,2 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων του Απριλίου, βελτιούμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κυρίως μέσω έκδοσης καλυμμένων ομολογιών, αυξημένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos (περίπου 20 δισ. ευρώ), σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων (+5,5 δισ. ευρώ στο 2017), αποκλιμάκωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βάσει σχεδίου (στο τέλος του έτους ήταν στα 94,4 δισ. ευρώ). Στόχος και δέσμευση είναι να μειωθούν περίπου στα 64 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Ο κ. Καραμούζης έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης που εξακολουθεί να κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδο στον τομέα των ιδιωτών. Οι ιδιώτες δεν ζητούν δάνεια, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο εισόδημά τους και οι προσδοκίες τους είναι ακόμη χαμηλές, τόνισε ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας ότι αυτό επιδρά στις βασικές τραπεζικές εργασίες.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που χρειάζονται για να ανακάμψει η οικονομία, επισήμανε ότι για να φθάσουμε από τα 22 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι στον διπλασιασμό τους σε ετήσια βάση, που είναι αναγκαίος σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να συμφωνηθούν οι απαραίτητες πολιτικές.

«Ας δούμε με σοβαρότητα τι συμβαίνει γύρω μας, τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που επανέρχονται στην Ευρώπη και στον κόσμο. Εάν ξεσπάσει θύελλα και τρικυμία, πρέπει να διασφαλίσουμε, και είναι ευθύνη όλων μας, να βρίσκεται η χώρα μας σε ήρεμο λιμάνι, να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που πείθουν τις αγορές και τους πολίτες και προσθέτουν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, που μας ξεχωρίζουν από τις χώρες με προβλήματα. Δεν έχουμε περιθώρια για νέες περιπέτειες» κατέληξε ο κ. Καραμούζης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: