31.5.18

Αιδώς... «Αργείοι»...

Εδώ και τρεις εβδομάδες η Ιθάκη έχει μείνει χωρίς εφημερίδες. Κάποιο ζήτημα με τον τοπικό πράκτορα διανομής Τύπου και το αναγνωστικό κοινό έμεινε, μένει, χωρίς έντυπη ενημέρωση. Τηλεφώνησαν αναγνώστες της...
«Εφ.Συν.» να διαμαρτυρηθούν/παραπονεθούν κι έχουν δίκιο. Δεν μπορούν να αγοράσουν την εφημερίδα μας και δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε κι εμείς από εδώ.

Το κεντρικό πρακτορείο διανομής Τύπου που μονοπωλιακά κυριαρχεί στον χώρο, το «Αργος», δεν ενδιαφέρθηκε ή δεν κατάφερε να δώσει λύση, οπότε οι κάτοικοι του νησιού έμειναν χωρίς εφημερίδες.

Μια γενικότερη λύση θα ήταν να αναλάμβανε ένας φορέας μέρος (ή και το σύνολο) της διανομής του Τύπου στην επαρχία μέσω ενός υπάρχοντος μηχανισμού, π.χ. των ΕΛ.ΤΑ. courier. Μήπως επιβάλλεται πλέον να παρέμβουν με έργα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έχει το κράτος καθώς αποτελεί θέμα δημοκρατίας η ενίσχυση και προώθηση του Τύπου και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας;

Μια λύση θα έπρεπε να δρομολογηθεί επειγόντως, μια και αυτή τη στιγμή όχι μόνο υπάρχει ένα πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα, αλλά αυτό ανήκει και στον μεγαλοεκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο ίδιος βέβαια, με στοιχεία που έστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ισχυρίζεται πως μεταβίβασε τις μετοχές του: στον φίλο του και συνεργάτη του Γιάννη Κουρτάκη, στον Τάσο Καραμήτσο του «Πρώτου Θέματος» και στον «Πρωταθλητή» που είναι η επίσημη, πιο επίσημη δεν γίνεται, εφημερίδα του Ολυμπιακού. Σε δικούς του ανθρώπους 100% δηλαδή, δεν χωράει αμφισβήτηση σε αυτό.

Μείζον πολιτικό ζήτημα

Το θέμα του μοναδικού πρακτορείου και της μετοχικής σύνθεσής του δεν αφορά μόνο τις εφημερίδες, αλλά καθίσταται ζήτημα πρωτίστως πολιτικό. Ειδικά τώρα που αργά ή γρήγορα μπαίνουμε σε μακρά προεκλογική περίοδο. Οταν οι ιδιοκτήτες του «Αργους» είναι όλοι πολέμιοι, σφόδρα, του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποιος μας διαβεβαιώνει πως δεν θα τεθούν στην υπηρεσία της Ν.Δ.; Γιατί να μην κυκλοφορούν κανονικά μόνο οι «μπλε» εφημερίδες που υποστηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη και να υπο-κυκλοφορούν οι υπόλοιπες;

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει;

Αλλά ακόμα και μετά τα όσα υποστηρίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τη μεταβίβαση των μετοχών του στο πρακτορείο, βλέπουμε πως οι μεγαλομέτοχοι του «Αργους» είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες εφημερίδων. Ο Μαρινάκης «Νέα» και «Βήμα», ο Καραμήτσος «Πρώτο Θέμα», ο Κουρτάκης «Παραπολιτικά», «Πρωταθλητής» κ.ο.κ. Επομένως κάποιοι εκδότες παίζουν ρόλο, θετικό ή αρνητικό, στην κυκλοφορία και των ανταγωνιστικών -απέναντι στα δικά τους- εντύπων.

Και χωρίς εμείς, οι... ανταγωνιστές, να μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά, μια και το πρακτορείο είναι μόνο ένα! Για ποιον υγιή ανταγωνισμό και ποια προστασία του γίνεται λόγος τώρα; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έπρεπε να είχε δράσει εδώ και πολύ καιρό και να μην καθυστερούσε με τρόπο που γεννά υποψίες.

Κυκλοφορεί ένα υποθετικό... σενάριο, το οποίο σε τελική ανάλυση μπορεί να μην είναι και τόσο υποθετικό: Πώς μπορεί να γνωρίζει μια εφημερίδα ότι τα αντίτυπα που στέλνει στο πρακτορείο διανέμονται όπως πρέπει; Πώς μπορεί να γνωρίζει ότι κάποιος, υποπράκτορας στην επαρχία, δεν τα κρατάει κλεισμένα στις αποθήκες του μοιράζοντας ένα μέρος αυτών; Και πώς μπορεί να γνωρίζει ότι το πρακτορείο δεν «σπρώχνει» τα έντυπα των ιδιοκτητών του εις βάρος των ανταγωνιστών τους;

Ερώτημα, μη υποθετικό: Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα γινόταν επιτρεπτό κάτι τέτοιο; Ερώτημα, δεύτερο, επίσης μη υποθετικό: Είναι τυχαίο που τα έντυπα του Βαγγέλη Μαρινάκη αύξησαν την κυκλοφορία τους από τότε που τα εξαγόρασε και αυτά απέκτησαν κοινό ιδιοκτήτη με το πρακτορείο;..

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: