31.5.18

Προθεσμία τεσσάρων ημερών από το ΔΝΤ...

Προθεσμία έως τη Δευτέρα φέρεται να έχει δώσει το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ζήτημα της...
ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν χαρακτηριστικά στο Reuters: "Πρέπει να γίνει τώρα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πάρει καθόλου μέρος στη διάσωση".

Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιδιώξουν να λάβουν τη στήριξη στην πρότασή τους από το ΔΝΤ, έστω και την τελευταία στιγμή. Για τον λόγο αυτό θα διεξαχθούν και συνομιλίες, αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7 στον Καναδά.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ ζητάει άμεσα συμφωνία περισσότερα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο. Υπάρχουν αρκετοί που ανησυχούν πως μια ενδεχόμενη αποχώρηση δεν θα αποτελούσε ένα καλό σήμα στους επενδυτές, ενόψει της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και της προετοιμασίας για έξοδο της χώρας στις αγορές. Όμως παρά τις εν λόγω ανησυχίες το Βερολίνο αρνείται να αποδεχθεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και επικαλείται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει πετύχει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Αν και η παρουσία του ΔΝΤ αναγνωριζόταν ως προϋπόθεση από πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες, και κυρίως τη Γερμανική, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου, σημειώνοντας πως πλέον η Ευρώπη δεν το έχει ανάγκη. Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) ανέφερε πως πλέον υπάρχει στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, η Ένωση των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να εγκαταλείπει την αξίωσή της για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως είπε προς την εφημερίδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, το ΔΝΤ συμμετείχε πάντα στην αξιολόγηση της Ελλάδας στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης και «συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα».

Συνεπώς, όπως επισήμανε ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, έχει επιτευχθεί ένας βασικός στόχος του προγράμματος βοήθειας. «Επί της αρχής δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε ο Ρέμπεργκ, παραπέμποντας στο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαντλήσει καν το σύνολο των 86 δις ευρώ που διαθέτει ο ESM στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, με τις δηλώσεις του αυτές ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκφράζει το γενικότερο κλίμα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

H SZ, στο ρεπορτάζ της, υπενθυμίζει ότι αυτοί που επέμεναν εξαρχής στη συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρώην υπ. Οικονομικών Σόιμπλε. Η εφημερίδα παραπέμπει μάλιστα σε δήλωση του Σόιμπλε από τον Απρίλιο του 2017, όταν ασκούσε πιέσεις στο Ταμείο προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή του. «Δεν έχει σημασία με ποιο ποσό θα συμμετάσχει, αποφασιστικής σημασίας είναι απλά να συμμετάσχει», είχε πει τότε. Βέβαια και ο ίδιος τελούσε τότε υπό πιέσεις αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν ο όρος που είχαν θέσει οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: