31.5.18

Η Κομισιόν έχει... σχέδιο...

Αποτέλεσμα εικόνας για Î•Î¡Î‘Î£ÎœÎŸÎ¥Î£Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus με την...
ελπίδα να συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι νεαροί Ευρωπαίοι.

Η πρόταση φαίνεται να έχει στόχο να καταπολεμηθεί η αύξηση του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού που οδήγησε στην ψήφο υπέρ του Brexit και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και η συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της Ένωσης», ανέφερε η Επιτροπή στην πρότασή της, η οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός για το Erasmus να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, από 14,7 δισεκατομμύρια που είναι στην τρέχουσα επταετή περίοδο.

«Κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Erasmus είναι επένδυση για το μέλλον μας», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν. «Είναι η πεμπτουσία της Ευρώπης χωρίς σύνορα», τόνισε.

Η πρόταση, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ, έχει στόχο να τριπλασιάσει τον αριθμό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα σε 12 εκατομμύρια την επόμενη επταετή περίοδο και να επεκταθεί σε νεαρούς εργαζόμενους, μαθητές σχολείων, μαθητευόμενους και προπονητές.

Την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να συμφωνήσουν για την Ελλάδα σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η πρόσφατη κρίση στην Ιταλία στέλνει ένα μήνυμα πως η Ελλάδα όταν βγει από το Πρόγραμμα θα είναι σε "εύθραυστη κατάσταση". "Υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την Ιταλία στα spead και όσα συμβαίνουν δεν βοηθούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε τις τράπεζες αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις" ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα δεν πρέπει να αλλάξει την πολιτική της και να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Ο κ. Κοστέλο παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα "βρίσκεται στο πρόγραμμα οκτώ χρόνια και πολλά έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και είναι έτοιμη να απογειωθεί. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα αλλά βασική πρόκληση αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτεί οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και την Ελλάδα να έχει βιώσιμες πολιτικές".

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα και στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Παράλληλα εκτίμησε ότι οι ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα θα απαιτήσουν πέντε με δέκα χρόνια να ολοκληρωθούν...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: