30.5.18

Χέρι - χέρι...

Οι περιπτώσεις της άσκησης σωματικής βίας αποτελούν τις πλέον απροκάλυπτες μορφές εμφάνισης του φαινομένου της βίας, που οδηγούν είτε στην καταγγελία είτε, από την άλλη πλευρά, στη δικαιολόγηση αλλά και...
στην αποσιώπηση. Ισως όμως οι χειρότερες, οι πλέον ύπουλες μορφές της βίας που διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό είναι αυτές της οικονομικής, της κοινωνικής και της ιδεολογικής – συμβολικής βίας.

Αυτές τις ακραίες μορφές βίας γνωρίσαμε και υπέστημεν την «εποχή των μνημονίων». Η οικονομική εξόντωση και εξαθλίωση, η αφαίρεση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η μαζική ανεργία και φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού υπήρξαν το αποτέλεσμα της άσκησης της ακραίας νεοφιλελεύθερης – μνημονιακής βίας. Κορυφαία μορφή βίας όμως αποτέλεσε η επιχείρηση «σοκ και δέος», η εφαρμογή της οποίας απέβλεπε στην τρομοκράτηση, στην απαξίωση, στην ηθική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού και στην άνευ όρων υποταγή του στις μνημονιακές πολιτικές και στην πατρονία των δανειστών.

Η κουλτούρα της νεοφιλελεύθερης – αντικοινωνικής πολιτικής διόγκωσε το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που υιοθέτησε ως απόλυτο πολιτικό του «επιχείρημα» την εγκληματική βία. Ομως η ακροδεξιά αντίληψη, το μένος κατά της κοινωνίας και των εργαζομένων και οι μηχανισμοί της βίας «αποίκησαν» και μετασχημάτισαν μέσα σε σύντομο χρόνο τη Νέα Δημοκρατία σε ένα νεοφιλελεύθερο – ακροδεξιό μόρφωμα.

Οι επίγονοι της χούντας και του ΛΑΟΣ, «επίλεκτα» στελέχη τους, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ακροδεξιοί μεσολαβητές -τύπου Μπαλτάκου- με τη Χρυσή Αυγή δεν κατέλαβαν με έφοδο τη ΝΔ ούτε αυτοδιορίστηκαν σε κορυφαία αξιώματα. Η νεοφιλελεύθερη – ακροδεξιά ΝΔ και η ηγεσία της ήταν «έτοιμες από καιρό» να τους δεχτούν με δόξες και τιμές και να τους αναγορεύσουν σε καθοδηγητές της παράταξης.

Σήμερα η ακροδεξιά αντίληψη, το μίσος κατά των πολιτικών αντιπάλων, η ρατσιστική ρητορεία, ο εκχυδαϊσμένος πολιτικός λόγος και οι εμφυλιοπολεμικές κραυγές έχουν οριστικά εγκατασταθεί όχι μόνο στα υπόγεια, αλλά και στα ρετιρέ της ΝΔ. Πώς απαντά η ηγεσία της ΝΔ στις εκδηλώσεις της ακροδεξιάς βίας; Είτε με γενικόλογους αφορισμούς, που την καλύπτουν και τη νομιμοποιούν, είτε με χυδαίες επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ηθικό αυτουργό των φαινομένων της βίας.

Η θεωρία των δύο άκρων έχει κατ’ ουσίαν ένα και μόνο άκρο: αυτό της σύμφυσης και ταύτισης της ΝΔ με τις ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές. Κι αυτός ο ακραίος πόλος φαίνεται ότι έλκει ισχυρά το Κίνημα Αλλαγής, αφού πλέον η συμπόρευση και η κοινή ατζέντα με τη ΝΔ και στο θέμα της ακροδεξιάς βίας αποκαλύπτουν ότι η σύμπλευση αυτή δεν αποτελεί μια πολιτικώς «ανήθικη σχέση», αλλά εξελίσσεται και σε επίσημο «πολιτικό γάμο»...

Μενέλαος Γκίβαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: