31.5.18

Χαμηλοί τόνοι από το Μαξίμου...

Σκοπιανό: Προετοιμασία για το τελικό κείμενο – Χαμηλοί τόνοι από το Μαξίμου Προετοιμασία για το τελικό κείμενο... 

Ζήτημα ημερών ή και ωρών είναι το σημαντικό τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ που προανήγγειλαν οι...
υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ.

Κατά την επικοινωνία αυτή αναμένεται να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις πάνω στην οριστική συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, αλλά μια συμφωνία επί της αρχής, ενώ το τηλεφώνημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να γίνει μέχρι την Παρασκευή. Επιπλέον, προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. 

Ο ίδιος είπε πως η γλώσσα και η εθνοτική ταυτότητα των πολιτών έχουν συμφωνηθεί κι ότι οι δύο χώρες δεν ήταν ποτέ πιο κοντά σε λύση. Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο πριν το δημοψήφισμα έτσι ώστε η Ελλάδα να ζητήσει με επιστολή της στο ΝΑΤΟ την αποστολή πρόσκλησης στη FYROM για την ένταξη στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

To Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στα τέσσερα ερωτήματα της ΝΔ που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου Ζάεφ, λέει πως δεν υπάρχει συμφωνία, αφού επιμένει να επαναλαμβάνει συνεχώς πως «τίποτα δεν έχει κλείσει αν δεν κλείσουν όλα».

Στην ανακοίνωση του, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Το Μαξίμου αναφέρεται επίσης σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και την επαναφορά της στην κανονικότητα υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών». Το αίτημα προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Παρότι ο Νίκος Κοτζιάς από το Βερολίνο όπου βρέθηκε για μια συνάντησή με τον Γερμανό ομόλογό του μίλησε για «σύναψη συμφωνίας» το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να μην βιάζεται καθώς, όπως όλα δείχνουν, απομένουν εκκρεμή κάποια ζητήματα από την πλευρά των Σκοπίων. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσκολία αποδοχής του erga omnes ενώ φαίνεται πως δεν έχει οριστικοποιηθεί και το όνομα. Ωστόσο, τα εκκρεμή ζητήματα βρίσκονται πλέον σε ανώτατο επίπεδο και οι δύο πρωθυπουργοί περιμένουν να ολοκληρωθούν οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες και να πάρουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο. Τα ονόματα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα: Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία) ενώ λιγότερο επικρατέστερο είναι το Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία).

Χρόνος για την πολιτική διαχείριση

Ο «κενός» χρόνος πριν από το κρίσιμο τηλεφώνημα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Οι πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις και στις δύο χώρες κορυφώνονται.

Η ελληνική πλευρά θέλει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα Σκόπια και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη ενώ η ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας θα γίνει αφού βεβαιωθεί πως ικανοποιούνται οι «κόκκινες γραμμές» της αλλά κι ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι όροι πριν την ένταξη της πΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως το κείμενο της τελικής συμφωνίας δεν θα έρθει στη ελληνική Βουλή πριν εκπληρωθούν οι όροι της Αθήνας. Σε αυτή την περίπτωση αφού η πλευρά των Σκοπίων επιθυμεί να θέσει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα, η κυβέρνηση δεν θα φέρει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο τώρα αλλά μετά το δημοψήφισμα, ώστε να διασφαλίσει πως τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα βήματα πριν την επικύρωση της ελληνικής Βουλής.

Επιπλέον, η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση και η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις που είναι αντίθετες με τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε να «μην προτρέχουμε» σε σχέση με την στάση των ΑΝΕΛ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να «κάνουν την έκπληξη» και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία αν όχι όλοι, τουλάχιστον κάποιοι βουλευτές.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η επίλυση του Σκοπιανού έχει πολιτικό κόστος και μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή. Ο χρόνος μέχρι την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας επιδρά θετικά ενώ στο παρασκήνιο γίνονται οι απαραίτητες επαφές για την αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών που θα μεταφραστούν σε στήριξη στη Βουλή.

Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται η πολιτική διαχείριση και για τον Ζόραν Ζάεφ αφού ο πρόεδρος Ιβάνοφ επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία. Xθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος δεν αποδέχεται την ονομασία erga omnes...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: