24.6.18

Στο 56,46% ο Ερντογάν...


... με καταμετρημένο το 51,4% των ψήφων...
O Τούρκος πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 56,46%, με καταμετρημένο το 51,4% των ψήφων, κυρίως όμως από τα εκλογικά τμήματα στην επαρχία. Κρίσιμα...
για τα τελικό αποτέλεσμα θεωρούνται τα ποσοστά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 54,2% και στην Άγκυρα στο 58,2%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 50%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 60%.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 28,61%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,44% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 6,36%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 60,9% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 26,6%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 28,76%. Εκτός Βουλής μένει, για την ώρα, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς κερδίζει το 8,56% και δεν υπερβαίνει το όριο του 10%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, που ανήλθε στο 87%.






Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις όμως καταδεικνύουν πως δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συσπειρωθεί εναντίον του μοναδικού αντιπάλου του. Ακόμα όμως κι αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: