23.6.18

Στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ...


Ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία υπέρ του «ναι»...

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ΠΓΔΜ τις διαδικασίες για να...
επικυρώσει με όλους τους απαραίτητους τρόπους τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικότερα, στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στη γείτονα χώρα το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «NEZAVISEN VESNIK» η οποία επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέσα Ιουλίου το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αναμένεται να προκηρύξει επίσημα το δημοψήφισμα για τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι διατυπωμένο με τρόπο που θα συνδέει τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου θα είναι τέτοια, που θα ενισχύει τη θετική στάση των πολιτών έναντι της συμφωνίας, ως ενός εγγράφου που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται από πολιτικές πηγές η 9η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η επομένη του εορτασμού της 27ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας (8 Σεπτεμβρίου), καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά Κυριακή.

Σκέψεις για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου συνασπισμού

Σκέψεις για την συγκρότηση ενός ευρύτατου συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ο οποίος θα στηρίξει την εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου, καλλιεργούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Plusinfo, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, η Plusinfo σημειώνει ότι οι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ και ο ηγέτης του αλβανικού DUI Άλι Αχμέτι, θα θέσουν την πρόταση στους λοιπούς εταίρους τους στην κυβέρνηση, στα κόμματα του αλβανικού πολιτικού μπλοκ και σε κοινωνικές οργανώσεις.

altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: