22.6.18

«Ακονίζουν τα μαχαίρια»...

Μέρκελ - ÎšÏŒÎ½Ï„ÎµΗ άτυπη συνεδρίαση κορυφής για το προσφυγικό που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' ότι...
είχε αρχικά διαφανεί. Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη «μίνι» σύνοδο αναζητώντας «ευρωπαϊκές λύσεις» στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι διαφορές που χωρίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες είναι χαώδης. Το «φιτίλι» άναψε η Ιταλία ενώ οι τριγμοί στο εσωτερικό της Γερμανίας παραμένουν με την Μέρκελ να δέχεται πιέσεις από τους Χριστιανοκοινωνιστές. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η ομάδα του Βίζεγκραντ, που τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των συνόρων και της μετάθεσης του προβλήματος έξω από την Ε.Ε., αλλά όχι απαραίτητα από την Ευρώπη.

Στη συνάντηση, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.

Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ' αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Με τις χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) να απέχουν επιδεικτικά από τη σύνοδο της Κυριακής, ο νέος «πονοκέφαλος» ακούει στο όνομα Ιταλία που εσκεμμένα αφήνει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει.

Την Κυριακή δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Η δημοσίευση ενός προσχέδιου με τα κύρια σημεία της κοινής απόφασης (αποσύρθηκε άρον άρον) προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την Ιταλία. Η Ρώμη αντιτάσσεται στο σχεδιασμό οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στη χώρα της Ε.Ε. που τους είχε καταγράψει αρχικά και δείχνει έτοιμη να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς μεταξύ των χωρών μελών. Στο μεταξύ, οι Χριστιανοκοινωνιστές (κυβερνητικός εταίρους της κυβερνήσεως) απειλούν ανοικτά την καγκελάριο Μέρκελ στέλνοντας τελεσίγραφο ότι αν δεν βρεθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες λύση θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσων απελάσεων.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του δικού του masterplan, το οποίο προβλέπει την άμεση απέλαση των ατόμων που έχουν απαγόρευση εισόδου και την επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν εγγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα πριν φτάσουν στη Γερμανία.

Οι επαναπροωθήσεις που θέλει ο Χ. Ζεεχόφερ αφορούν και τους ανθρώπους που είχαν περάσει στη Γερμανία πέρυσι, περίπου 64.000 και οι περισσότεροι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης η διάταξη προβλέπει ότι εφεξής τα άτομα που έχουν καταγραφεί στο Eurodac θα πρέπει να μένουν στη χώρα πρώτης υποδοχής της Ε.Ε., ειδάλλως θα επαναπροωθούνται μόλις φτάσουν στις πύλες εισόδου της Γερμανίας (στα σύνορα ή στα αεροδρόμια).

Μέσα σε αυτό το... χαοτικό πλαίσιο κομβικός είναι ο ρόλος της Ιταλίας, όμως η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει σαφή αντιμεταναστευτικό προσανατολισμό και το έδειξε τις προηγούμενες ημέρες με τον πιο σκληρό τρόπο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: