21.6.18

Το χρέος της Μέρκελ...

Mετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων και της πιο βίαιης, ίσως, δημοσιονομικής προσαρμογής στα παγκόσμια μεταπολεμικά χρονικά, η Ελλάδα προσβλέπει σήμερα στην, όψιμη έστω, αυλαία του...
δράματος – σε μια έντιμη συμφωνία στο Eurogroup για την «έξοδο» και την επόμενη ημέρα. Και τρισίμισι χρόνια μετά τις μεγάλες διαψεύσεις και την μεγάλη συνθηκολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει, δικαίως, από την Ανγκελα Μέρκελ να κάνει το χρέος της – να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ευρώπης και του Βερολίνου έναντι της Αθήνας.

Το εάν όμως η γερμανίδα καγκελάριος θα το πράξει παραμένει άγνωστο, παρ’ ότι πλέον όλες οι προϋποθέσεις πληρούνται: Η Κομισιόν στη χθεσινή έκθεση συμμόρφωσης διαπίστωσε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, το πλαίσιο ρύθμισης του χρέους έχει ουσιαστικά κλειδώσει πάνω στην πλατφόρμα που επέβαλε η Γερμανία – ήτοι, χωρίς μεγάλη εμπροσθοβαρή ελάφρυνση και με εγγυήσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων -, κι έχει βρεθεί επίσης η φόρμουλα μιας χαλαρής «συγκατοίκησης» με το ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς πολιτικό κόστος για το Βερολίνο.

Το «παζάρι» με το προσφυγικό

Παρά ταύτα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν την 'Ανγκελα Μέρκελ να κάνει ξανά, κι έως την τελευταία στιγμή, εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι με το ελληνικό ζήτημα – ήτοι, να συνδέει το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους με το προσφυγικό. Πολιτικά αποδυναμωμένη και αντιμέτωπη με εσωτερική κυβερνητική κρίση, η γερμανίδα καγκελάριος επιχειρεί αναγκαστικά ολοκληρωτική στροφή στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων στο προσφυγικό. Και υποκύπτοντας στην πίεση των σκληρών χριστιανοκοινωνιστών εταίρων της, ετοιμάζεται να κλείσει τα γερμανικά σύνορα και να ζητήσει την υπογραφή διμερών συμφωνιών με βάση τις οποίες οι πρόσφυγες θα παραμένουν στις χώρες υποδοχής της ΕΕ, ουσιαστικά δηλαδή στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Το νέο σχέδιο Μέρκελ αναμένεται να τεθεί επισήμως στο τραπέζι την Κυριακή, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό που συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήδη ωστόσο το περίγραμμα έχει γίνει γνωστό και φέρεται να έκλεισε στην προχθεσινή συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Μέζεμπεργκ. Σύμφωνα, δε, με κοινοτικές πηγές το μέσο πίεσης, είτε ως υπόσχεση είτε ως απειλή, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Βερολίνο προς την ελληνική πλευρά είναι η λύση στο θέμα του χρέους. Εν ολίγοις δηλαδή, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να διαμηνύει πως η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι πιο «γενναιόδωρη», εάν η Αθήνα παράσχει τη συνδρομή της στο προσφυγικό διευκολύνοντας την πολιτικά εγκλωβισμένη Μέρκελ.

Die Zeit: «Ευκαιρία για τον Τσίπρα»

Την ίδια σύνδεση, προσφυγικού και χρέους, κάνει από διαφορετική οπτική και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, χαρακτηρίζοντας τα εσωτερικά πολιτικά αδιέξοδα της Μέρκελ ως «μεγάλη ευκαιρία» για την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Η Μέρκελ», γράφει, «χρειάζεται τώρα αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία». Και ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».

Το κατά πόσο όμως μια τέτοια σύνδεση μπορεί να συνιστά πραγματικά ευκαιρία ή παγίδα μένει να απαντηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Από το Μαξίμου αποφεύγονται μέχρι στιγμής τα σχόλια, και χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μόνον πως ο πρωθυπουργός θα πάει στην σύνοδο κορυφής της Κυριακής «και θα ακούσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν». Οι ίδιες πηγές, δε, τόνιζαν με νόημα πως η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το χρέος είναι «αυτοτελής» και, στην πράξη, αποτελεί μια «ετεροχρονισμένη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναλάβει οι ευρωπαίοι από το 2016». Την δική του σημασία έχει και το γεγονός πως στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί καλώντας τους ευρωπαίους «να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα».

Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει ανοιχτό είναι πως ακριβώς εννοεί αυτές τις δεσμεύσεις η Ανγκελα Μέρκελ κι εάν, και σε ποιο βαθμό, θα τις συνδέσει εν τέλει με νέες πολιτικές αντιπαροχές…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: