21.6.18

Ανοιχτός σε κυβέρνηση συνασπισμού...

Ο φόβος ότι δεν θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής, ίσως και μια προσπάθεια να δείξει τις δημοκρατικές περγαμηνές του, οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώσει ότι αν...
το κυβερνών AKP δεν κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral FM, είπε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αν δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές της Κυριακής, που θα είναι τόσο βουλευτικές όσο και για την εκλογή προέδρου.

Όσο πλησιαζουν οι εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία που είχε έως σήμερα στο κοινοβούλιο.

Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, αφότου τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν οτι δεν θα κατορθώσει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο και θα χρειαστεί να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος στις 8 Ιουλίου.

«Αν πάρουμε λιγότερες από 300, τότε ίσως αναζητήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε ο Ερντογάν, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η πιθανότητα είναι πολύ, πολύ μικρή».

Το κυβερνών AKP έχει ήδη συνασπιστεί με το εθνικιστικό MHP πριν από τις εκλογές, ενώ και κόμματα της αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν τη φόρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που -αν εκλεγεί- μετά τις εκλογές θα αποκτήσει υπερεξουσίες, έχουν επίσης συνασπιστεί και κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του MHP, εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, αν ο συνασπισμός του με το AKP δεν κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε ίσως πρέπει να γίνουν ξανά εκλογές.

Σημαντικός παράγοντας για τον αριθμό των εδρών του AKP είναι τα εκλογικά ποσοστά του αριστερού φιλοκουρδικού HDP, που οι δημοσκοπήσει το φέρουν να λαμβάνει 12,5%, ποσοστό που θα ψαλιδίσει τις έδρες του AKP.

O ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντερμιτάς, υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, κρατείται επί περίπου 20 μήνες με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αλλά χωρίς ακόμη να έχει δικαστεί.

Καταγγελία για αποκλεισμό
Στο μεταξύ, ο Γερμανός βουλευτής Αντρέι Χούνκο κατήγγειλε ότι η τουρκική κυβέρνηση του αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα αποκλείοντάς τον από τη ομάδα των διεθνών παρατηρητών στις εκλογές.

Ο Χούνκο, μέλος του Αριστερού Die Linke, και πρέσβης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατήγγειλε τον αποκλεισμό του, για τον οποίο δεν του δόθηκαν εξηγήσεις, στον Οργανισμό.

Ο Χούνκο ήταν παρατηρητής του ΟΑΣΕ και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία, στη διάρκεια των οποίων είχε καταγγείλει τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών, ενώ κατηγορήθηκε ότι «έχει εκφράσει συμπάθεια» προς το PKK, πράγμα που ο Γερμανός βουλευτής αρνείται...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: