18.6.18

Παράταση δύο εβδομάδων...

...στην κυβέρνηση Μέρκελ...

Η ρήξη Μέρκελ – Ζεεχόφερ αποφεύχθηκε σε πρώτη φάση καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έκανε πίσω στο τελεσίγραφο που έδωσε στην καγκελάριο όμως ο...
κίνδυνος κατάρρευσης του γερμανικού συνασπισμού παραμένει καθώς ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών είναι αμετακίνητος στις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα.

Ασφυκτική πίεση

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, παρέπεμψε στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στα τέλη του μήνα) πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων.

Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας, ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου πως τα δύο κόμματα μοιράζονται κοινούς στόχους για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων στη Γερμανία και να οργανωθεί καλύτερα το σύστημα ασύλου.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε, Ζεεχόφερ και Μέρκελ συμφώνησαν να συνεργαστούν αλλά η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επίδειξη ισχύος από τους Χριστιανοκοινωνιστές, στο θέμα που έχει προκύψει προκαλώντας τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοματισμός στο κλείσιμο των συνόρων σε όσους ζητάνε άσυλο και μετά τη σύνοδο» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, δεχόμενη ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό της.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε πως τα ευρωπαϊκά και τα γερμανικά συμφέροντα πρέπει να συμβιβαστούν γιατί δεν θέλει να δρα μονομερώς έναντι τρίτων χωρών.

Αμετακίνητος

Την ίδια ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δεχόταν και αυτός τα ερωτήματα του Τύπου.

Από το Μόναχο, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών υποστήριξε ότι η καγκελάριος «συμφώνησε στα 62,5 από τα 63 σημεία του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου».

Είπε ακόμα ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Μέρκελ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επικρίνοντας εμμέσως την κυβέρνησή του που όπως είπε «δεν έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το θέμα της μετανάστευσης και για αυτό υπάρχει σημαντική δουλειά να γίνει».

Αν δεν υπάρξουν συμφωνίες με τους εταίρους, ο Ζεεχόφερ, εξέφρασε την επιθυμία άμεσα να ξεκινήσουν ευρείες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα.

Ο Κόντε στο Βερολίνο

Το θέμα της μετανάστευσης είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε με την Ανγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν ο Κόντε, με υπουργό Εσωτερικών τον ηγέτη της ξενόφοβης Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, θα είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και να δώσει υποσχέσεις για ένα θέμα καυτό και στην Ιταλία.

Μόλις χθες ο Σαλβίνι φρόντισε να επαναλάβει ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνον τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα υπερασπιστεί το συμφέρον της χώρας και στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: