23.6.18

Κοντά σε συμφωνία – πακέτο με την Αλβανία...


Προς συμφωνία – πακέτο διευθέτησης των διαφορών τους οδεύουν Ελλάδα και Αλβανία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις...
δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού.

Αναλυτικότερα, ο Έντι Ράμα στο πλαίσιο της περιοδείας του στους Αγίους Σαράντα, μιλώντας στην ελληνική μειονότητα αναφέρθηκε σε συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας δίνοντας την αίσθηση ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει.

Είπε ότι πάμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι βρισκόμαστε κοντά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είχε πει ότι μετά το Σκοπιανό θα κλείσει και η συμφωνία με την Αλβανία.

«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο για μια νέα συμφωνία που θα είναι δίκαιη, ισότιμη και με αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο αλβανός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Star.

Οι εκκρεμότητες Αθήνας – Αλβανίας

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία.

Οι εκκρεμότητες συζητήθηκαν στη χθεσινή, προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι στο περιθώριο της τρίτης διάσκεψης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, στη Ρόδο.

Μάλιστα, στην ομιλία του ο Νίκος Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής Αλβανίας και ΠΓΔΜ λέγοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει «το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη “Βόρεια Μακεδονία” και την Αλβανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα είναι μεγάλο κέρδος για όλους μας αυτά τα δύο κράτη που είναι μέρος της συνεργασίας μας να εισέλθουν στην Ενωση».

altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια: