24.6.18

«Καλύτερα να διαλυθεί ένα κόμμα από το να διαλυθεί μια περιοχή»...


«Διπλωματικό αριστούργημα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας FAZ στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, Μίκαελ Μάρτενς, και...
«πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες» τον Ζόραν Ζάεφ, τον Αλέξη Τσίπρα και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, καθώς, όπως λέει, «διάβηκαν από κοινού αυτό το θαρραλέο μονοπάτι».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός δημοσιογράφος σχολιάζει τις πολιτικές ανακατατάξεις που η συμφωνία προκαλεί στην πολιτική σκηνή και των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να διαλυθεί ένα κόμμα από το να διαλυθεί μια περιοχή».

Κλείνοντας, ο Μ. Μάρτενς ανατρέπει το γνωστό σχήμα από παλιά, λέγοντας: «η Ευρώπη είναι η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων». Υπό την έννοια ότι, «σε πολλές χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα αυταρχικού τύπου κόμματα, τα εθνικιστικά κόμματα και οι ηγέτες τους βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Και αυτό εμπνέει πολλούς ηγέτες στα Δυτικά Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: