13.6.18

Ας πρόσεχαν...

Είδατε το διάγγελμα; Όχι το κανονικό, του πρωθυπουργού. Το άλλο, το γουρλό. Εγώ το είδα και γούρλωσαν τα δικά μου μάτια πιο πολύ από τα δικά του

«Ύστερα από...
έξι μήνες μυστικής διπλωματίας», ξεκίνησε ο Κούλης Μητσοτάκης λέγοντας στο υποδιάγγελμά του. Λες και ζητήματα μείζονος σημασίας συζητιούνται διεθνώς με… φανερή διπλωματία. Καλεί ο Κοτζιάς τον σκοπιανό υπουργό σε ένα τραπέζι, φέρνουν και τους δημοσιογράφους, τρώνε, πίνουν και μιλάνε όλοι μαζί για τη Μακεδονία…

Στη συνέχεια της φαιδρής δήλωσης υπάρχουν ένα σωρό φαιδρά και ακόμη φαιδρότερα. Όπως εκείνο για τη «μακεδονική γλώσσα», που ενώ στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ανήκει στις σλαβόφωνες γλώσσες, στο δικό του muppet show ο Κούλης κατάλαβε ότι… μήτρα τούς έσπειρε αρχαία μακεδόνισσα.

Θα δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Και μία πρόχειρη εκτίμησή μου είναι ότι πιθανώς να μην εγκριθεί στο δημοψήφισμα των Σκοπιανών, γιατί απαιτεί πολλές θυσίες για εκείνους και -κυρίως- να αφήσουν ήσυχο τον Μεγαλέξανδρο και να βρουν κάτι άλλο που να τους ενώνει ως συλλογικότητα, ως έθνος.

Από τις αδρές γραμμές της, η συμφωνία μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή. Είναι πάνω στην εθνική γραμμή που χάραξαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη – δικοί του άνθρωποι, του Κούλη του κεντροδεξιού. Μόνο που ο Κούλης δεν είναι πια κεντροδεξιός. Το κόμμα του δεν είναι στο μείζον αυτό εθνικό θέμα μία συνέχεια των κυβερνήσων Μητσοτάκη και Καραμανλή. Η ΝΔ δεν είναι πια ΝΔ.

Χθες το βράδυ, ο κωμικοτραγικός πρόεδρός της απαρνήθηκε το Βουκουρέστι, την εθνική γραμμή 20 χρόνων για «σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», ακόμα και την ιστορία του ίδιου του του πρωθυπουργού πατέρα και της υπουργού εξωτερικών αδερφής του, για να γίνει το pet του Άδωνη Γεωργιάδη. Θλιβερός.

Αρνείται τη συμβολή σε μία εθνική λύση για να γίνει το λείψανο των εθνοφασιστών που διερωτώνται: «Δηλαδή τώρα που θα λέγονται εκείνοι Βόρεια Μακεδονία, εμείς θα λεγόμαστε Νότια;». Στα ούγκανα του ακροδεξιού σανού είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό ότι δεν αλλάζουμε εμείς όνομα αλλά εκείνοι. Εμείς έχουμε τη Μακεδονία και εκείνη τη Βόρεια Μακεδονία, όπως εμείς έχουμε τη Θράκη και κάποιοι άλλοι την Ανατολική Θράκη, όπως εμείς έχουμε την Ήπειρο και κάποιοι άλλοι τη Βόρεια Ήπειρο.

Δεν τους αρέσει ούτε αυτό; Ας πρόσεχαν. Είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί που έχουν αποδεχθεί πριν από δεκάδες χρόνια οι δικές τους -δεξιές- κυβερνήσεις. Πατριδοκάπηλες στα λόγια και ενδοτικές στην πράξη, τη μία έχαναν τη Σμύρνη και την άλλη την Κύπρο στο όνομα του «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια»...

Νίκος Μωραίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: