30.6.18

Μουντιάλ: Αντικείμενο επιστημονικής μελέτης...

Μουντιάλ: Αντικείμενο επιστημονικής μελέτης ο αποκλεισμός της Γερμανίας
...ο αποκλεισμός της Γερμανίας...

Το Μουντιάλ της Ρωσίας συνεχίζεται με τα...
καθοριστικά νοκ άουτ παιχνίδια μέχρι τον μεγάλο τελικό της 15ης Ιουλίου. Η φάση των ομίλων αποτελεί πια παρελθόν, ωστόσο ο ιστορικός αποκλεισμός της Εθνικής Γερμανίας εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα σχολιασμού στα ποδοσφαιρικά «πηγαδάκια» -σε κάθε περίπτωση στη Γερμανία. 

Μετά το πρώτο σοκ, οι φίλαθλοι και οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές της χώρας αναρωτιούνται τι έφταιξε για την παταγώδη αποτυχία των παγκόσμιων πρωταθλητών του 2014 στη Βραζιλία. Πολλοί έκαναν λόγο για κορεσμό ορισμένων παικτών που κατέκτησαν το τρόπαιο πριν από τέσσερα χρόνια και ήταν βασικά στελέχη και της σημερινής Εθνικής Γερμανίας. Ο Γενς Κλάινερτ, ψυχολόγος στην Ανώτατη Σχολή Αθλητισμού της Κολωνίας, επισημαίνει ότι «όταν έχουμε πετύχει ορισμένα πράγματα τους δίνουμε μετά άλλη διάσταση συγκριτικά με πράγματα που δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη. Εάν, για παράδειγμα, το απόλυτο όνειρό μου είναι να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής και καταφέρω να το εκπληρώσω, τότε αυτή η 'δίψα', η 'φλόγα' χάνεται». 

Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι έμπειροι παίκτες, από τους οποίους περίμενε πολλά ο προπονητής, εμφανίστηκαν εξαιρετικά νωθροί στα γήπεδα της Ρωσίας. Όπως εξήγησε ο Γενς Κλάινερτ στην DW, η κάκιστη απόδοση της ομάδας μπορεί να οφείλεται και σε κάτι άλλο: «Όταν έχω ήδη κατορθώσει κάτι, ενδέχεται να περάσω σε μια φάση άμυνας. Είμαι ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής άρα πρέπει να υπερασπιστώ τον τίτλο μου. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν χειρότερα. Μπορώ μόνο να χάσω. Αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης προσανατολισμένος στην πιθανή απώλεια και βεβαίως συνδέεται με φόβο και ανασφάλεια». 

Το «μείγμα» ποδοσφαιριστών δεν πέτυχε 

Ορισμένοι έκαναν λόγο για τη λεγόμενη «κατάρα των παγκόσμιων πρωταθλητών», υπενθυμίζοντας ότι μόνον η Ιταλία το 1938 και η Βραζιλία το 1962 έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να κατακτήσουν δύο διαδοχικές φορές το βαρύτιμο τρόπαιο. 

Ο γερμανός ψυχολόγος αντιτείνει ότι «το να αποδώσουμε την αποτυχία στην 'κατάρα των παγκόσμιων πρωταθλητών' θα ήταν εξαιρετικά ανεπαρκές. Η προφανής έλλειψη θέλησης σε μια ομάδα έχει πάντα πολλά αίτια. Μπορεί να οφείλεται στη στελέχωση της ομάδας ή στο γεγονός ότι η ομάδα δεν πιστεύει πραγματικά στις δυνατότητές της. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο –ακόμη και οι διαφορετικοί χαρακτήρες των παικτών της ομάδας». 

Ο Γενς Κλάινερτ επισημαίνει ότι αυτή η Εθνική Γερμανίας είχε ελάχιστους ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να ενθουσιάσουν και να συμπαρασύρουν τους συμπαίκτες τους. 

Βέβαιο είναι ότι μετά το ναυάγιο στη Ρωσία πολλοί περιμένουν να δουν ριζική ανανέωση στις τάξεις της «Νατσιονάλμανσαφτ». 

sportfm

Δεν υπάρχουν σχόλια: