24.6.18

Γιατί δεν τον βοηθάει ο Κυριάκος (όπως έχει ηθική υποχρέωση)?...


Ο Ρίζος ήταν -και βοήθαγε- μια ζωή Νέα Δημοκρατία...

 Γ. Λεονταρίτης

Η είδηση για τη σύλληψη και κράτηση του δημοσιογράφου-εκδότη Δημήτρη Ρίζου στις φυλακές στην Κω προκάλεσε αίσθηση στον δημοσιογραφικό κόσμο. Αφορμή είναι...
τα χρέη προς το Δημόσιο. Ζούμε σε μια ανώμαλη εποχή, λόγω της δικτατορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απολυταρχίας των διεθνών τραπεζιτών. Όλη η κοινωνία έχει βυθιστεί στη φτωχοποίηση, ελέω των παρανοϊκών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τεράστιες επιχειρήσεις επτώχευσαν, άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο με εγκληματικούς πλειστηριασμούς, και δεν υπάρχει πλέον ανάπτυξη σε κανέναν τομέα. Ο Δημήτρης Ρίζος, παλιός δημοσιογράφος, επί χρόνια συντάκτης της «Βραδυνής» και της «Ημέρας», ανέλαβε αργότερα διευθυντικά καθήκοντα στον «Ελεύθερο Τύπο». Και στη συνέχεια εξέδωσε δική του εφημερίδα, τον «Αδέσμευτο».

Ιδιαίτερα στην εποχή μας, η έκδοση μιας εφημερίδας αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, με πολλούς κινδύνους. Στόχος πάντοτε του Δημήτρη Ρίζου ήταν να υπηρετήσει ιδέες και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, από της ιδρύσεώς της, αφού αυτή τον εξέφραζε. Υπήρξε συνεπής στους αγώνες του, στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Γεωργίου Ράλλη, του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι εφημερίδες είναι όπως και τα κόμματα. Έχουν κι αυτές το πρόγραμμά τους, ένα σύνολο αρχών και ιδεών. Αλλά ενώ τα κόμματα κρίνονται κάθε τέσσερα χρόνια με εκλογές, οι εφημερίδες ελέγχονται καθημερινά. Κάθε πρωί ή και κάθε εβδομάδα οι αναγνώστες ψηφίζουν με την προτίμησή τους σ’ αυτήν ή σ’ εκείνην την εφημερίδα. Είναι σαν να δηλώνουν ότι εγκρίνουν την πολιτική γραμμή του κάθε εντύπου. Και ο Δημήτρης Ρίζος επί σειρά ετών, μέσω των εφημερίδων που διηύθυνε, ήταν ο εκφραστής της συντηρητικής παρατάξεως. Η αποτυχία μιας εφημερίδας και η αναγκαστική παύση της εκδόσεώς της οφείλεται σε πολλούς λόγους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Δημήτρης Ρίζος καταστράφηκε τελείως οικονομικά. Έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να επιβιώσει ο ίδιος.

Από εκεί και πέρα, τα χρέη συσσωρεύονται και οι τράπεζες -ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν μεταβληθεί σε σαρκοφάγα κοράκια, που πίνουν το αίμα ανθρώπων οι οποίοι αδυνατούν πλέον να πληρώσουν. Σε ηλικία 83 ετών και με κλονισμένη υγεία, ο Δημήτρης Ρίζος βρίσκεται στη φυλακή για χρέη. Άλλοι γνωστοί μεγαλόσχημοι παράγοντες του δημοσίου βίου, ακόμα και πολιτικά κόμματα, χρωστούν πολλά περισσότερα, αλλά δεν ενοχλούνται. Τον καιρό που διηύθυνε εφημερίδες, ο Ρίζος ήταν η φωνή της παρατάξεώς του και η πολιτική συνείδηση των ψηφοφόρων της Δεξιάς. Οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας τον συμβουλεύονταν, ανεγνώριζαν την προσφορά του και τους αγώνες του, χάριν των οποίων υπέστη πολλές διώξεις. Εκείνος επρόβαλλε μέσω των στηλών των εντύπων του στελέχη, υπουργούς και βουλευτές του κόμματος. Όλοι του εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για τη συμβολή του στους πολιτικούς αγώνες. Τώρα, που είναι αδύναμος, κατεστραμμένος και σε μεγάλη ηλικία, κανείς από εκείνους που ευεργέτησε πολλαπλά στο παρελθόν δεν γύρισε να του δώσει χείρα βοηθείας.

Η Νέα Δημοκρατία -και ο ίδιος ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης- έχουν ηθική υποχρέωση να του προσφέρουν νομική βοήθεια και οικονομική κάλυψη. Έπρεπε ήδη να το είχαν πράξει…

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: