1.6.18

Το αγκίστρι των μνημονίων...

...δεν βγαίνει με τη μία...

Πρώτος για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τα μνημόνια είχε μιλήσει το 2012 ο Φώτης Κουβέλης. Εξι χρόνια μετά, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε χθες στο συνέδριο του...
Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί μια «προσεκτική» και «σταδιακή απαγκίστρωση» από τα μνημόνια, «έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξαναχρειαστούμε».

Στην πραγματικότητα, με την παρέμβασή της και την επίμαχη διατύπωση, η επικεφαλής του ομοσπονδιακού φορέα της Κεντροαριστεράς είχε σκοπό να προβάλει, πρώτον, την έντονη αμφισβήτησή της στο κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου και, δεύτερον, επιχείρησε με έμμεσο τρόπο να αναδείξει ως λύση την προληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς πάντως να χρησιμοποιήσει την εν λόγω φράση, όπως ευθέως έπραξε στη δική του ομιλία από το ίδιο βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραπλανούν τον λαό όταν αναφέρονται σε «καθαρή» έξοδο, καθώς έχουν αναλάβει νέες δεσμεύσεις που ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει πριν από μια εβδομάδα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για μια «προσεκτική διαδικασία εξόδου σε συνεργασία με τον ESM και την Τράπεζα της Ελλάδος, με εμπιστευτικότητα και χωρίς δημόσιες, άσκοπες αντιπαραθέσεις».

«Πρέπει να οργανώσουμε τις άμυνες της ελληνικής οικονομίας ώστε να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του αποκλεισμού από τις αγορές», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για έναν μηχανισμό στήριξης που θα παρεμβαίνει όποτε τα ελληνικά ομόλογα δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις και η χώρα θα δυσκολεύεται να δανειστεί.

Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επικαλέστηκε την αστάθεια στην οικονομία της Ιταλίας αλλά και της Τουρκίας, που «όσο διαφορετικές χώρες και να είναι, η αβεβαιότητα που προκαλούν μας επηρεάζει, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση που πλησιάζουμε στη λήξη του 3ου προγράμματος και θα πρέπει σταδιακά να δανειζόμαστε από διεθνείς αγορές».

Βενιζέλος: Επιστροφή στο 2014

Στην ίδια κατεύθυνση, πλην όμως με ονομαστική αναφορά υπέρ της προληπτικής γραμμής, τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επανέλθει στην πολιτική του 2014 επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, υπερασπιζόμενος τα θετικά μιας τέτοιας επιλογής σήμερα, τόνισε ότι σημαίνει πως «έχεις από πίσω σου την ευρωζώνη, τους εταίρους, και αυτό είναι ένα μήνυμα στις αγορές», ενώ δεν παρέλειψε με τη σειρά του να αναφερθεί στην περίπτωση της Ιταλίας, λέγοντας με νόημα ότι «αναστατώνει τα πάντα και μας κάνει να αντιληφθούμε, ακόμη και για τους πιο κακόπιστους, τι σημαίνει προληπτική πιστωτική γραμμή». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε, τέλος, ότι «ο επιπόλαιος μύθος της δήθεν καθαρής εξόδου» κατέρρευσε σε όλες του τις εκδοχές.

Συνεδριάζουν σήμερα και την Κυριακή τα κορυφαία όργανα

Κοινή γραμμή πλεύσης στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, με κορυφαίο όλων το Μακεδονικό, όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις, θα αναζητήσουν σήμερα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι.

Εν όψει ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, στον ομοσπονδιακό φορέα της Κεντροαριστεράς θα επιχειρήσουν -υπό το φως των νεότερων δεδομένων- να επεξεργαστούν τη στάση που θα τηρήσουν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα διχογνωμιών του πρόσφατου παρελθόντος.

Επιπλέον οι Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, θα ασχοληθούν με ζητήματα ευρύτερης στρατηγικής και πολιτικής λειτουργίας, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την κυριακάτικη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής (έναρξη 11 το πρωί, ξενοδοχείο «Κάραβελ»).

Σήμερα στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα οργανωτικής συγκρότησης του κόμματος, με τα οποία είναι επιφορτισμένος ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: