30.6.18

Μαύρο σόου, μαύρη προπαγάνδα...

Τις τελευταίες ημέρες ολιγάριθμες ομάδες ακροδεξιών, από τέσσερις όπως στο Λονδίνο μέχρι μερικές δεκάδες στη Θεσσαλονίκη, κάνουν την εμφάνισή τους ως...
δήθεν "αγανακτισμένοι πατριώτες", σε ένα σόου πλήρως εναρμονισμένο με τις πρακτικές και την κάλυψη συγκεκριμένων ΜΜΕ, τα οποία στήνουν τη "μαύρη προπαγάνδα", εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή τη φορά το κάνουν με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Προφανώς και υπάρχει ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, που διαφωνεί με τη συμφωνία, όμως όπως προκύπτει και από τη συμμετοχή, ουδεμία σχέση θέλει να έχει με αυτές τις "διαμαρτυρίες", που ως μοναδική επιδιώξη έχουν την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων, προβάλλοντας έναν ψευδεπίγραφο "πατριωτισμό".

Το γεγονός πως η ΝΔ έχει επενδύσει το πολιτικό της αφήγημα σε αυτές τις ομάδες δεν προκαλεί πλέον έκπληξη. Εξάλλου κορυφαία στελέχη της σημερινής ηγεσίας, προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο και με τις δηλώσεις τους (όχι μόνο το τελευταίο διάστημα) υποδαυλίζουν ακραίες φασιστικές αντιδράσεις. Για την κατεύθυνση που έχει πάρει η ΝΔ μπορούν να προβληματιστούν όσα γαλάζια στελέχη "νοσταλγούν" την άλλοτε κεντροδεξιά παράταξη.

Όμως το παιχνίδι με το φίδι αφορά ολόκληρη την κοινωνία και η Ιστορία προειδοποιεί. Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί έξω από τη Βουλή (σημ: σε συγκέντρωση που έγινε με κάλεσμα και της ΝΔ), οι αναφορές για πραξικόπημα από το βήμα του κοινοβουλίου, τα συνθήματα μίσους, οι ψευδείς ειδήσεις - ακόμη και με νεκρό σε συγκέντρωση - με στόχο τη σύγχηση για τη δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος, η στοχοποίηση μειονοτήτων, οι προπηλακισμοί και οι απειλές, ακόμη και έξω από το σπίτι του Γ. Μπουτάρη, και η βεβήλωση μνημείων του ολοκαυτώματος, αποκαλύπτουν το υπόβαθρο των "Μακεδονομάχων". Μια ομάδα εξ αυτών, με επικεφαλής γνωστό "πρωτοπαλίκαρο" της ακροδεξιάς, που ταξίδευε από την Καβάλα προς τη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκε να μεταφέρει μαχαίρια, πυρομαχικά, μολότωφ, ρόπαλα και κράνη.

Αλλά για τη ΝΔ δεν πρόκειται για ακροδεξιούς και επιπλέον "στην Ελλάδα η βία προέρχεται μόνο από την Αριστερά", όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης... Πολιτικοί και ΜΜΕ που κάποτε χαρακτήριζαν "αγανακτισμένους κατοίκους" τους Χρυσαυγίτες στον Αγ. Πανελεήμονα, τώρα χαρακτηρίζουν "πατριώτες" τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τους προτρέπουν σε επιθέσεις κατά κυβερνητικών. Αν υπήρχε προσδοκία γενικευμένου κύματος αντιδράσεων για μικροκομματικούς σκοπούς, αυτή διαψεύδεται, και ελάχιστοι απέμειναν να κάνουν τη "βρώμικη δουλειά". Το αφήγημα μπορεί να καταρρέει, όμως η ταύτιση πολιτικής και περιθωρίου δείχνει επικίνδυνη απόγνωση για κάποιους...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: