4.6.18

Ηθικά χρέη...

Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, όμως τις συνέπειές τους θα τις ζούμε για χρόνια ακόμα. Σκληρά μνημονιακά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν για να...
μας θυμίζουν, μεταξύ άλλων, το κενό που βρέθηκε η Ελλάδα, λίγα χρόνια πριν, εξαιτίας του μοντέλου διακυβέρνησής της, επί σειρά ετών.

Τα πολιτικά κόμματα που είχαν την ευθύνη να κυβερνήσουν τη χώρα, τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια, έβαλαν την υπογραφή τους, για να καταστεί η Ελλάδα το πειραματόζωο της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης. Οι αλλαγές που συντελέστηκαν μέσω του δόγματος της λιτότητας, έμπνευσης της Γερμανίας, κατακρήμνισαν τη ζωή της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Οι άλλοτε μαύρες εποχές, όπου οι άνθρωποι ζούσαν, χωρίς κανένα δικαίωμα, στη σύνταξη, την εργασία και στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή, επέστρεψαν στην Ελλάδα και διαδοχικά επηρέασαν τις χώρες, κυρίως, του νότου της ευρωζώνης.

Στην πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους, για το εάν, η χώρα -ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις- καταφέρει να ξαναπατήσει στέρεα (αυτή τη φορά) στα πόδια της. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να φωτιστούν, πιστεύουν ,πλήρως και να καταδειχθούν οι αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει ο πλέον αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη.

Τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, αυτοί που έπαιξαν δεύτερους ρόλους και οι κομπάρσοι τους που κινήθηκαν είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο, δημιουργώντας πλέγματα διαφθοράς, διαπλοκής και σειράς σκανδάλων, πρέπει να βρεθούν απέναντι από τον ελληνικό λαό. Να λογοδοτήσουν και να τους αποδοθούν ευθύνες.

Να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι, το ήθος να επικρατήσει έναντι της ανηθικότητας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της μεταμνημονιακής εποχής.

Όσο για τους πολιτικούς που προβάλουν την άποψη περί εθνικού διχασμού και πόλωσης του πολιτικού κλίματος, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ανήκουν στις πολιτικές παρατάξεις που προέβαλαν, τα επιχειρήματα αυτά, όταν η χώρα προσπαθούσε να βγει από τα πολιτικά αδιέξοδα μαύρων ιστορικών εποχών μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και για αρκετά χρόνια μετά.

Η ιστορία από τότε μέχρι σήμερα έχει καταδείξει τους λόγους που πολιτικά κόμματα των εποχών εκείνων -ορισμένα βρίσκουν τη συνέχεια τους στο τώρα- κατάφεραν να επιβληθούν στον τόπο και να αποσπάσουν ιδιωτικά οφέλη με την επικάλυψη της πολιτικής προσφοράς στη χώρα.

Να επιβληθούν επιχειρούν και στον παρόντα χρόνο. Έχασαν τα τελευταία χρόνια τα προσωπικά οφέλη μέσω της εξουσίας που ασκούσαν και χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα αλλοτινών σκοτεινών περιόδων, όταν τους κυκλώνει ο φόβος της αποκάλυψης των ανομιών τους. Διατηρούν την ελπίδα ότι δεν θα δώσουν λογαριασμό, ούτε θα κληθούν να πληρώσουν για όσα διέπραξαν και αντιτίθενται στον όρκο πίστης στο Σύνταγμα και τους νόμους που έδωσαν, όταν έγιναν κυβερνήτες. Διεκδικούν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της προσφοράς στους εαυτούς τους και τάζουν ωφελήματα σε όσους τους βοηθήσουν να το επιτύχουν.

Η σημειολογία, όμως, της εποχής των μνημονίων δεν είναι η ίδια με τις προηγούμενες εποχές που θριάμβευαν τα κόμματα τους. Διαλανθάνει της πολιτικής προσοχής τους, ότι η ιστορία επαλήθευσε για μια ακόμα φορά στα σκληρά χρόνια των μνημονίων τα ταπεινά κίνητρα τους, όταν βρέθηκαν στην εξουσία.

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις οικονομικό σκάνδαλο θα βρεις, διαπλοκή και διαφθορά θα συναντήσεις. Ληστεία του κράτους πραγματοποίησαν, αφήνοντας το λογαριασμό να τον πληρώσουν οι πολίτες. Από πού να αρχίσει και να τελειώσει κανείς με τα κατορθώματα τους. Novartis, Siemens, ΚΕΛΠΝΟ, θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες των ΜΜΕ, εκατοντάδες εκατομμύρια από τράπεζες που έλαβαν και παραμένουν αρρύθμιστα και πλήρωσε ο λαός στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, είναι μόνο ορισμένα από τα πρόσφατα σκάνδαλα τους. Στην ημερήσια διάταξη διευκολύνσεις παντός είδους σε όσους ήταν ημέτεροι, εννοείται πάντα, με το αζημίωτο…

Ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί χρόνο, να λάβει τα ελάχιστα που έδωσε για να μην πέσει στον γκρεμνό η χώρα. Η συνθήκη αυτή είναι η πλέον ικανή για να μην ξεχαστούν τα δεινά που προκάλεσαν στον τόπο και τον έφτασαν στη χρεοκοπία, οι πολιτικοί και τα κόμματα που κυριάρχησαν για γενιές ολόκληρες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται για την οικονομική εξόντωση του. Ξέρει ποιοι του στέρησαν και εξακολουθούν να του στερούν ελπίδες και όνειρα. Γι’αυτό δεν μπορεί να τον ξεγελάσουν για ακόμα μια φορά.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την αποκάλυψη πάσης φύσεως σκανδάλων. Η Δικαιοσύνη να υποδείξει τους υπαίτιους για την οικονομική και όχι μόνο καταστροφή που υπέστη η χώρα και να τους επιβάλει την τιμωρία που τους αξίζει. Η κάθαρση του τόπου είναι βασικό προαπαιτούμενο για να αναπνεύσει η χώρα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι βασική προϋπόθεση για να έρθει και να μείνει η ανάπτυξη στον τόπο που τόσο πολύ την χρειάζεται.

Ανάπτυξη, χωρίς να καθαρθεί η χώρα από όσους τη μάτωσαν, την εμπόδισαν να προχωρήσει και υποθήκευσαν το μέλλον της στα συμφέροντα των δανειστών της, δεν μπορεί να υπάρξει!..

Κατερίνα Μενεγάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: