18.6.18

Νομικές ακροβασίες...

«Η θέση του κυρίου Βενιζέλου αποτελεί καινούρια νομική ακροβασία. Μια τέτοια ερμηνεία, αν γινόταν δεκτή, θα ακύρωνε το όλο πλαίσιο περί προσωρινής εφαρμογής των συμβάσεων», απαντά ο αν. καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Αντώνης Τζανακόπουλος στον...
Ευ.Βενιζέλο για το «Μακεδονικό».

«Σε συνέντευξή του στο iefimerida o Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει καινοφανές επιχείρημα για το πως δήθεν η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με την υπογραφή της Συμφωνίας χθες. Υποστηρίζει ότι «[σ]την πραγματικότητα, για να το πω όσο μπορώ πιο απλά, το κείμενο που υπεγράφη χθες εμπεριέχει δύο συμφωνίες. Εμπεριέχει την κύρια συμφωνία, η οποία τίθεται σε ισχύ μετά την κύρωση και από την ελληνική Βουλή, μετά από μήνες, αφού θα έχουν κάνει όσα πρέπει οι γείτονές μας, αλλά εμπεριέχει και μία ενδιάμεση συμφωνία για την στο μεταξύ περίοδο, για την μεταβατική περίοδο, για την ενδιάμεση περίοδο. Αυτή η υποκείμενη, η υφέρπουσα ενδιάμεση συμφωνία τίθεται σε ισχύ διά της υπογραφής, είναι απλοποιημένης μορφής συμφωνία».

«Είναι ενδιαφέρον το πως το νομικό επιχείρημα περί δήθεν δέσμευσης με μόνη υπογραφή, όταν η Συμφωνία απαιτεί κύρωση, επανέρχεται συνεχώς σε νέα μορφή. Η θέση του κυρίου Βενιζέλου αποτελεί καινούρια νομική ακροβασία. Μια τέτοια ερμηνεία, αν γινόταν δεκτή, θα ακύρωνε το όλο πλαίσιο περί προσωρινής εφαρμογής των συμβάσεων, όπως αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση της Βιέννης του 1969 για το δίκαιο των διεθνών συνθηκών (ά. 25). Η Συμφωνία που υπεγράφη χθες προβλέπει ρητά προσωρινή εφαρμογή του ά. 8(5) από την στιγμή της υπογραφής της (βλ. ά. 20(4) της Συμφωνίας). Ερμηνευτικά συνάγεται ότι καμία «υποκείμενη ή υφέρπουσα ενδιάμεση συμφωνία» δεν τίθεται σε ισχύ δια της υπογραφή ςαλλιώς τα μέρη θα το είχαν προβλέψει- και ότι καμία άλλη διάταξη δεν εφαρμόζεται προσωρινά. Αναμφίβολα ο κύριος Βενιζέλος είναι εξέχων νομικός. Ας σταματήσει όμως το παιχνίδι νομικών ακροβασιών, και ειδικά σε θέματα διεθνούς δικαίου, από ειδικούς σε άλλους τομείς του δικαίου, και δη του δημοσίου/συνταγματικού, προκειμένου να στηριχθούν πολιτικές θέσεις που είναι δύσκολο να αγκαλιάσουν πολιτικά αυτοί που όψιμα τις ενστερνίζονται.

Ειρήσθω εν παρόδω, το ότι κάτι είναι «δύσκολο» (πχ το να αποφασίσει επόμενη Βουλή, η οποία τυχόν θα κληθεί να κυρώσει τη Συμφωνία, να μην την κυρώσει τελικά) δεν είναι νομικό επιχείρημα. Δύσκολο ήταν και να επιτευχθεί Συμφωνία, όπως αποδεικνύουν δύο και πλέον δεκαετίες άκαρπων συνομιλιών. Όμως επετεύχθη».

(Ο Αντώνης Τζανακόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Οξφόρδη και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: