19.6.18

Ραγίζει καρδιές αλλά όχι αυτή του Τραμπ...

Σπαρακτικό βίντεο με το κλάμα των παιδιών που χωρίζονται από τους γονείς τους στις ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ

Ραγίζει καρδιές το ηχητικό με τους λυγμούς δέκα παιδιών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, τα οποία χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με τις ΗΠΑ από τις αρχές που ελέγχουν τη μετανάστευση. Το κλάμα τους, σπαρακτικό, διακόπτεται μόνο από τις...
εκκλήσεις «μαμά» και «μπαμπά», καθώς τα παιδιά φωνάζουν απεγνωσμένα τους γονείς τους.

Κάποια στιγμή ακούγεται και η φωνή συνοριοφύλακα, ο οποίος κάνει (κακό) χιούμορ λέγοντας «Λοιπόν, έχουμε εδώ μία ορχήστρα, μας λείπει μόνο ο μαέστρος».

Η φωνή που ξεχωρίζει είναι μιας σοκαρισμένης αλλά αποφασισμένης 6χρονης από το Ελ Σαλβαδόρ, η οποία ζητεί ξανά και ξανά κάποιος να τηλεφωνήσει στη θεία της να έρθει να την πάρει. Μόνο ένα τηλεφώνημα, ικετεύει όποιον την ακούει. «Η μαμά μου λέει πως θα πάω με τη θεία μου και πως θα έρθει να με πάρει όσο πιο γρήγορα μπορεί» επιμένει, κι έχει μάθει απ' έξω το τηλέφωνο της θείας της.

Το ηχητικό δόθηκε στη δημοσιότητα από το ProPublica και αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό και ταυτόχρονα σπαρακτικό τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει με την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά χωρίζονται από τις οικογένειές τους στα σύνορα και οι γονείς διώκονται.

Περισσότερα από εκατό παιδιά, που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, είναι κάτω από τεσσάρων. Αρχικά κρατούνται σε αποθήκες, σκηνές ή πρώην πολυκαταστήματα, που λειτουργούν ως μονάδες κράτησης για την αστυνομία των συνόρων.

«Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή μου» δήλωσε η θεία της 6χρονης, στην οποία επέτρεψαν τελικά το τηλεφώνημα, αφού αρνείτο να φάει πριν τηλεφωνήσει. «Έκλαιγε και με ικέτευε να πάω να την πάρω, έλεγε «υπόσχομαι θα είμαι καλό παιδί, σε παρακαλώ πάρε με από εδώ, είμαι ολομόναχη». Το πιο επώδυνο, όπως η ίδια περιγράφει, είναι πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα και η ίδια. Εκείνη με την 9χρονη κόρη της έχουν ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ, ζώντας ήδη εκεί για δύο χρόνια. Έφυγαν για τους ίδιους ακριβώς λόγους και ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδρομή με την αδελφή και την ανιψιά της. Λέει πως στο Σαλβαδόρ κυριαρχεί το έγκλημα και οι συμμορίες. «είναι στα λεωφορεία, στις τράπεζες, στα σχολεία, στην αστυνομία. Δεν υπάρχει κανένα μέρος που ένας κανονικός άνθρωπος να νιώθει ασφαλής» τονίζει.

Η αδελφή και η ανιψιά της πλήρωσαν σε λαθροδιακινητή 7.000 δολάρια για να τις οδηγήσει μέσω Γουατεμάλας και Μεξικού στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Η 6χρονη δεν έχει καταφέρει να μιλήσει με τη μητέρα της, που κρατείται σε άλλη μονάδα, κοντά στο Τέξας, οι αρχές όμως την έχουν προειδοποιήσει πως είναι πιθανό η μητέρα της να απελαθεί χωρίς εκείνη.

«Το ξέρω πως δεν είναι Αμερικανίδα πολίτης, αλλά είναι άνθρωπος. Είναι ένα παιδί. Πώς μπορούν να τη φέρονται έτσι;» λέει για την ανιψιά της...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: