21.7.18

Ανακοινώσεις Ντράγκι για την Ελλάδα στις 26 Ιουλίου...

Ανακοινώσεις Ντράγκι για την Ελλάδα στις 26 Ιουλίου Το βλέμμα τους στη Φρανκφούρτη θα έχουν στραμμένο την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο και οι τράπεζες. Με ενδιαφέρον θα περιμένουν την...
Πέμπτη 26 Ιουλίου τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Ουσιαστικά, από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση – και ειδικά από τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι που θα ακολουθήσει – αναμένεται να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα της άρσης της «παρέκκλισης» (waiver) μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το ζήτημα ενδιαφέρει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση η άρση έχει προεξοφληθεί, καθώς ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν επιτρέπει τη διατήρηση του waiver για χώρες εκτός προγράμματος ή για χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν έχουν υψηλή βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους.

Απαντώντας στις 9 Ιουλίου στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κύρτσο, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις υπαγωγής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ιταλός κεντρικός  τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα απολέσει την «παρέκκλιση» που εφαρμόζει η ΕΚΤ και τα ομολογά της δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά, τουλάχιστον έως ότου επανέλθουν στην περιοχή του «BBB-» και αποκτήσουν επενδυτική βαθμίδα.

«Η τρέχουσα μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία δεν εγγυάται την ύπαρξη waiver», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τους τελευταίους μήνες αναφέρεται διαρκώς στην ανάγκη διατήρησης του waiver και για το λόγο αυτό είχε θέσει στη δημόσια συζήτηση επιτακτικά το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης, η οποία θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο από τις ελληνικές τράπεζες...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: