24.7.18

Έτσι σώθηκαν από τις φλόγες τα 621 παιδιά...

Καθετί, και το πιο ακραίο, το πιο δυσάρεστο, το πλέον απεχθές, περικλείει το αντίθετό του – και μέσα στην απόγνωση υπάρχει και η αισιοδοξία. 

Αυτή η...
αλήθεια, της άρρηκτης ενότητας των αντιθέτων, αποδείχθηκε και στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, με τρόπο που, τελικά, χαροποιεί τον καθένα μέσα στη στενοχώρια του: από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα -περιοχή που βρέθηκε στην κυριολεξία μέσα στη «ζώνη πυρός»- απομακρύνθηκαν εγκαίρως και σώθηκαν 621 παιδιά, χάρη σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 24 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η ασφαλής επιστροφή των παιδιών στην Αθήνα. Ολα τους μεταφέρθηκαν τμηματικά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με λεωφορεία, σε τρία στάδια. Τα πρώτα 150 παιδιά έφθασαν στις 11 το βράδυ της αποφράδας Δευτέρας, άλλα 150 παιδιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η επιχείρηση τερματίστηκε γύρω στη 1.45 το πρωί της Τρίτης, καθώς τότε επέστρεψαν περισσότερα από 300 παιδιά και οι πρόσκοποι μιας γειτονικής κατασκήνωσης που επιβιβάστηκαν και αυτοί στα λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. 

Πώς τα κατάφεραν οι υπεύθυνοι; Καθώς ετέθη αμέσως σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του δήμου και ναυλώθηκαν λεωφορεία, εφαρμόστηκε το σχέδιο ασφαλούς αποχώρησης: οι δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας έσπευσαν στον Αγιο Ανδρέα και βοήθησαν το προσωπικό της κατασκήνωσης να την εκκενώσει εγκαίρως και να συγκεντρώσει τα παιδιά σε ασφαλές σημείο της παραλίας του Αγίου Ανδρέα. 

Η άσκηση ετοιμότητας που είχε γίνει λίγες ημέρες πριν έπαιξε, φυσικά, τον θετικό της ρόλο. Ο Δήμος Αθηναίων δεν παρέλειψε κάτι «κομβικό» σε τέτοιες περιπτώσεις: με συνεχείς ανακοινώσεις και μέσω των λογαριασμών του στο Facebook και στο Twitter ενημέρωνε τους γονείς για την εξέλιξη της όλης επιχείρησης. 

Ολα φιλοξενήθηκαν σε μία αίθουσα της Τεχνόπολης μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: