17.7.18

Επί τάπητος...

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Επί τάπητος οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ – Ανοιχτό να δοθεί κοινωνικό μέρισμα ...οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ...

Η περίοδος μετά το μνημόνιο τέθηκε επί τάπητος στην εφ όλης της ύλης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε, σήμερα Τρίτη, στην...
Κουμουνδούρου, ενώ για ακόμη μία φορά σημειώθηκε πως το θέμα με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών για την κυβέρνηση θεωρείται λήξαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, μετά την έξοδο από το μνημόνιο και στις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να ελαφρυνθούν τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα μέχρι τις εκλογές. Σε αυτό το σημείο, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν πως οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019.

Άνοιξε επίσης η συζήτηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μέχρι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν πολλές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2019 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

Όπως σημείωναν με έμφαση οι ίδιες πηγές, η επόμενη ημέρα δεν θα εξαντληθεί μόνο στη ΔΕΘ αφού θα υπάρξει και μια σειρά κοινωνικών παρεμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη Αυγούστου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί θα αποτυπωθεί συνολικά το σχέδιο για την επόμενη χρονιά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία.

Οι παρεμβάσεις

Οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες και την πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο για υπέρβαση του στόχου κατά 800 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα το 2019, ανέφεραν πως αυτή η υπεραπόδοση δεν είναι εφάπαξ, αλλά παραμετρική, δηλαδή διαρκής δημοσιονομικός χώρος που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εντάξει μόνιμες ελαφρύνσεις.

Το ερώτημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι για το είδος των ελαφρύνσεων και το που θα κατευθυνθεί αυτός ο δημοσιονομικό χώρος.

Η μία δυνατότητα που ανοίγεται είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε φοροελαφρύνσεις. «Υπάρχει ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, κλπ, το θέμα είναι πως θα κατανεμηθεί ο χώρος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και συνέχιζαν: «Δεν έχει παρθεί απόφαση μέχρι στιγμής, αλλά είναι και πολιτική κουβέντα γιατί θα πρέπει να δούμε σε πια κοινωνικά στρώματα θα κατανεμηθούν αυτές οι ελαφρύνσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές ανακοινώσεις για το που θα κατανεμηθούν αυτά τα 750 με 800 εκατ. ευρώ θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ενώ οι ίδιοι κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και κοινωνικό μέρισμα εφόσον υπάρξει πλεόνασμα το 2018.

Για τους διπλωμάτες

Τέλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν πως το ζήτημα με την απέλαση των δύο διπλωματών θεωρείται λήξαν, με την ίδια πηγή να τονίζει πως είναι κυβερνητικό και όχι κομματικό θέμα.

Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά αρκέστηκε να πει με χιούμορ: «Να πάτε να κάνετε μπάνιο!»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: