14.7.18

Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου;...

Ντόρα Μπακογιάννη
Δεν το περιμέναμε. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χθες στον Σκάι, δέχτηκε ότι δεν μπορεί να γίνεται καμία συζήτηση για...

ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας και κατηγορούνται από τη γείτονα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα, με δική της πρωτοβουλία, θα έπρεπε να είχε παραδώσει στις τουρκικές αρχές τους εννέα Τούρκους που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C.

Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς για αυτή την ανεξήγητη τοποθέτηση είναι ότι η κ. Μπακογιάννη έχει αποδεχτεί τη λογική της ανταλλαγής και ψάχνει να βρει ποιους, με ποια δικαιολογία και με ποια προσχήματα θα ανταλλάξουμε. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία κινείται στον χώρο του παραλόγου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ελλάδα, ως δημοκρατική χώρα με μεγάλη και τραυματική ιστορία πραξικοπημάτων και δικτατοριών, ούτε καλύπτει ούτε θεωρεί ευπρόσδεκτους υποψήφιους δικτάτορες και συμμετέχοντες σε στρατιωτικά κινήματα. Αυτό είναι θέση αρχής.

Θέση αρχής, επίσης, της δημοκρατικής Ελλάδας είναι η διασφάλιση της δίκαιης δίκης, με βάση όσα ορίζει ως δίκαιη δίκη το διεθνές δίκαιο, για όλους τους πολίτες της, για όσους δικάζονται στο έδαφός της και για όσους καταφεύγουν στο έδαφός της και ζητείται η έκδοσή τους από άλλη χώρα.

Στη βάση αυτών των αρχών, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε την οριστική μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στη χώρα τους, γιατί η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης, που αποδέχεται όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Η απόφαση αυτή δεν ισχύει κατά περίπτωση. Ισχύει για κάθε Τούρκο, ό,τι και αν έχει πράξει στη χώρα του, για ό,τι και αν κατηγορείται.

Πώς δεν το κατάλαβε αυτό η κ. Μπακογιάννη, στην οποία δεν λείπει η πολιτική και διπλωματική εμπειρία, η γνώση του διεθνούς δικαίου; Γιατί στη συνείδησή της η δίκαιη δίκη ζυγίζει λιγότερο για όσους κατηγορούνται για τρομοκρατία από ό,τι για αυτούς που κατηγορούνται για συμμετοχή σε πραξικόπημα; Δεν τα λέτε καλά, κ. Μπακογιάννη. Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου;

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: