19.7.18

Θερμοκρασίες Σιβηρίας...

Αποτέλεσμα εικόνας για siberia snow...στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας...

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η χθεσινή ενημέρωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα σχετικά με την...
υπόθεση απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών.

Η Μόσχα επιμένει ότι ουδέποτε έλαβε ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για τη δράση των Ρώσων διπλωματών ενώ υποστηρίζει ότι ούτε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών τέθηκε οποιοδήποτε παρόμοιο θέμα στον κ. Λαβρόφ. Η εκτίμηση που υπάρχει στη ρωσική πρωτεύουσα είναι ότι η Αθήνα δεν έχει καμία πρόθεση να «ρίξει τους τόνους».

Τι λέει η Μόσχα

Παράλληλα, η Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε την έκπληξη της ρωσικής κυβέρνησης για δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι πριν την ανακοίνωση της απέλασης, υπήρξε τηλεφώνημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Ρώσο ομόλογό του και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο το ελληνικό υπουργείο δεν προέβη σε διάψευση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υπήρξε, μάλιστα, αρκετά ειρωνική και απατώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα το οποίο υποστήριζε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους και σχετικό βίντεο με τη δράση των Ρώσων διπλωματών το οποίο έχουν στείλει στη Μόσχα.

Η κ. Ζαχάροβα «φωτογράφισε» τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα ως το άτομο που κινείται πίσω από την απόφαση της Αθήνας για την απέλαση των Ρώσων ενώ, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, συσχέτισε την παρουσία του Τζ. Πάιατ στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στο θέμα του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει διχάσει τις κοινωνίες σε Ελλάδα και πΓΔΜ.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας

Αν και η Μόσχα δεν έχει προβεί ακόμη σε διπλωματικά αντίποινα, στην Αθήνα καταγράφεται το γεγονός ότι οι λεκτικές αναφορές του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κινούνται σε υψηλούς τόνους.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν ότι η ψύχρανση στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο συσχετίζοντάς την τόσο με τις ενεργειακές εξελίξεις όσο και με τις κινήσεις της Αθήνας στα Βαλκάνια. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η ρωσο-τουρκική προσέγγιση με την αφορά των ρωσικών πυραύλων και την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία υποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να τηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως η προσέγγιση αυτή έχει συμβάλει και στην όξυνση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα. Τέλος, στην ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι πρόθεσή τους είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με την Μόσχα, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην εθνική κυριαρχία της χώρας και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: