20.7.18

Κυνικά καύματα εν όψει...

Ιούλιος, μήνας αγαπημένος. Με τα «θολερά λιοπύρια» του και τις μεγάλες ζέστες. «Θείος Ιούλιος μήνας», κατά τον μεγάλο μας Αλεξανδρινό… Ας προσπεράσουμε, λοιπόν, τις αλάνες της πολιτικής κι ας...
πάμε στα δικά μας, τα «ήσσονα» της εβδομάδος.

1) Η τρομοκρατία των επωνύμων: Φίλος που διάβασε το σχετικό σημείωμα της στήλης, μας γνωστοποίησε κάτι παρεμφερές που είχε πεί σε συνέντευξή του ο αείμνηστος Παύλος Μάτεσις:

-«Υπάρχει πνευματική τρομοκρατία. Τα μεγάλα ονόματα ή οι μεγάλες φίρμες ασκούν ένα είδος τρομοκρατίας. Όταν ένα όνομα είναι πολύ μεγάλο, ο κοινός αναγνώστης ή ο κοινός ακροατής ή ο κοινός θεατής διστάζει να σχηματίσει γνώμη. Αν διαφωνεί, αισθάνεται ότι είναι βλάκας. Σκέφτεται ότι για να το λένε οι άλλοι, έτσι θα είναι».

2) Αναδίπλωση: Τα πήρε πίσω ο Ζάεφ όσα είπε για Ελληνες επιχειρηματίες (οτι χρηματοδότησαν πολίτες της χώρας του προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών)… Συγγνώμη, αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είναι δυνατόν να γίνονται καταγγελίες δια στόματος πρωθυπουργού μιας χώρας με υλικό φήμες, σπερμολογίες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες;

3) Ανοησίες: Αυξάνεται-λέει-η ενδοοικογενειακή βία κατά την διάρκεια του Μουντιάλ. Από μια οργάνωση η σχετική καταγγελία, με υλικό έρευνες του βρετανικού Πανεπιστημίου Λάνκαστερ για περιστατικά σε συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Αγγλίας. Κυκλοφόρησε μάλιστα κι ένα βίντεο που «δείχνει πόσο τρομοκρατημένη μπορεί να είναι μια γυναίκα μετά από μια αναμέτρηση της Εθνικής στο Μουντιάλ»… Συγγνώμη αλλά δεν εμπιστεύομαι τέτοιες έρευνες. Ενδέχεται να οξύνεται κάπως η κατάσταση στο σπίτι, όταν ο σύζυγος βλέπει συνεχώς ποδόσφαιρο, αλλά μου φαίνεται υπερβολικό-για να μην πώ ανόητο-να εμφανίζονται τίτλοι στα ΜΜΕ που μας… πληροφορούν ότι «Το ποδόσφαιρο πυροδοτεί την ενδοοικογενειακή βία».

4) Αστοχίες: Τι ειρωνείες και κακεντρεχή σχόλια επειδή μια γυναίκα παραπάτησε και έπεσε στη θάλασσα από ένα πλοίο… Φυσικά, εάν δεν επρόκειτο για την κυρία Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγο του Αδωνι Γεωργιάδη, τίποτε δεν θα είχε γραφεί… Εννοείται ότι είναι άλλης τάξεως θέμα ο τρόπος και η υψίσυχνη ρητορική του συγκεκριμένου πολιτικού, που εκτοξεύει συχνά βαρείς χαρακτηρισμούς.

5) Οικονομία: Πρώτα τα κακά νέα από ένα Γερμανικό Ινστιτούτο που βλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι χωρίς δυναμική. Και τούτο, όπως διατείνεται, διότι η κυβέρνηση δεν δημιούργησε κλίμα φιλικό για επενδύσεις (καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, σύνδεση τομέων της παιδείας και της έρευνας με την οικονομία κ.α.)

Τώρα, τα καλά νέα: «Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη (σε σχέση με το ΑΕΠ) ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού ως Σχεδίου Γιούνκερ. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, «η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανέρχεται στα 2,7 δις. ευρώ και αναμένεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους 10,6 δις. ευρώ».

…Αυτά. Και καλό Σαββατοκύριακο κι ας ουρλιάζει ο Μέγας Κύων. Καύματα είναι, θα περάσουν…

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: