12.7.18

Η Μόσχα κλιμακώνει την κρίση...

Στον "αέρα" η επίσκεψη Λαβρόφ μετά τις απελάσεις διπλωματών...

"Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα δεν εξακολουθεί να προετοιμάζεται" ανέφερε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Interfax, που έβγαλε δύο τηλεγραφήματα το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα που...
στις Βρυξέλλες ολοκλήρωναν τις εργασίες τους οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Εξέλιξη που σφράγισε την σύνοδο κορυφής χαρακτηρίζεται η πρόσκληση στην πΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη συμμαχία, όπου αναφέρεται ρητά ότι η πλήρης ένταξη θα έρθει μόνο μετά από υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

Στο δεύτερο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Δεν υπάρχει ένδειξη στην παρούσα φάση, σε σχέση με το εάν θα λάβει χώρα η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Ελλάδα", με τη φράση να αποδίδεται και πάλι σε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες το Interfax είχε γράψει σε τηλεγραφήματά του, επικαλούμενο την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, ότι οι επισκέψεις Λαβρόφ στην Αθήνα και Τσίπρα στη Μοσχα που είναι προγραμματισμένες εντός του 2018 προετοιμάζονται κανονικά ώστε να είναι "επιτυχείς".

Η σημερινή εξέλιξη ανατρέπει αυτή την εικόνα και αποδεικνύει ότι η κρίση στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας βαθαίνει με επίκεντρο το Σκοπιανό.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά διαμήνυσε σταθερά από χθες, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές μεθοδεύσεις που θα υπονομεύουν ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική της χώρας για την υλοποίηση της συμφωνίας στο Σκοπιανό, προχωρώντας στις απελάσεις δύο χαμηλόβαθμων διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας.

Αίσθηση προκαλεί η θέση που έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την αμερικανική πλευρά να τονίζει οτι θα στηρίξει την ελληνική κυριαρχία και τις αποφάσεις της Αθήνας...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: