19.7.18

Τι θα γίνει με το ραντεβού Τσίπρα - Πούτιν...

Το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών έφυγε από τη Β. Σοφίας και μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου - μετά την ανακοίνωση πως ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα επισκεφθεί τελικά την Αθήνα - δείχνει τον προβληματισμό και την ανησυχία...
με την οποία η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μπορεί διπλωματικές πηγές να επισήμαναν στο newpost.gr πως ο Ρώσος πρέσβης δεν μίλησε για ακύρωση της επίσκεψης, αλλά για μη κατάλληλη στιγμή, ωστόσο τα πράγματα είναι φανερό ότι δεν έχουν πάρει καθόλου καλή τροπή από τα μηνύματα που έρχονται από την άλλη πλευρά.

Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για μιάμιση ώρα για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε πως «στη συζήτηση υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας, ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Στο προσκήνιο υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, μετά την απέλαση από την Ελλάδα των δύο Ρώσων διπλωμάτων και την σκληρή στάση που τηρεί η Μόσχα:

*Θα προχωρήσει η Ρωσία σε απέλαση Ελλήνων διπλωμάτων ως αντίποινα; Αυτό θα σήμαινε ξεκάθαρα πως η Μόσχα συνεχίζει σε γραμμή κλιμακούμενης έντασης.

*Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν παραβλέπουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η διπλωματική κρίση σε παράπλευρους τομείς, όπως τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό. Με βάση αυτά τα οποία είπε χθες η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το βλέμμα είναι στραμμένο στον τομέα των επενδύσεων, αλλά κυρίως του τουρισμού.

*«Θολό» είναι το τοπίο σε σχέση με το προγραμματισμένο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Είναι χαρακτηριστικό πως καλά πληροφορημένες πηγές δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Β. Πούτιν είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί για δεύτερη φορά το Κρεμλίνο και ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες είχε αποδεχτεί την πρόσκληση.

Η παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα είχε θεωρηθεί ως ο προπομπός αυτής της επίσκεψης...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: