11.7.18

Κραυγές και ψίθυροι...

Κεντρικό θέμα συζήτησης σε κάθε γωνιά του κοινοβουλίου αποτέλεσε η τροπολογία για την μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο. Βουλευτές όλων των...
χρωμάτων και αποχρώσεων επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την απόφαση αυτή της κυβέρνησης φτιάχνοντας σενάρια με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές και μόνο εκλογές.

Όλοι ανεξαιρέτως, (είτε πρόκειται για εκείνους που κάθονται στο καπνιστήριο και παραδοσιακά εκφράζουν την πλειοψηφία, είτε γι’ αυτούς που μένουν στο εντευκτήριο και εκπροσωπούν την αντιπολίτευση), αναγνώρισαν πως πρόκειται για έναν τακτικισμό που στόχο έχει να προσφέρει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα στη κυβέρνηση.

«Ανεξάρτητα από τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, η τροπολογία αυτή οριοθετεί σαφώς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών», έλεγε σε συνομιλητές του πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά με συνάδελφό του από τη ΝΔ να σημειώνει: «είναι μαέστροι στους τακτικισμούς. Εγώ το έλεγα ότι θα οι εκλογές θα πάνε όλες μαζί για να μην βγουν οι δήμαρχοι ανοιχτά υπέρ της ΝΔ».

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά εξέφρασαν την απορία τους για την τροπολογία καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που δεν τη γνώριζαν και αιφνιδιάστηκαν. Οι δε βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία δέχθηκαν σειρά τηλεφωνημάτων από αυτοδιοικητικούς που ζητούν εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν.

«Είναι σωστή κίνηση. Στην πραγματικότητα είναι κάτι που περίμενα να κάνει ο Σαμαράς το 2014 αλλά δεν το τόλμησε», υπενθύμισε ένας από τους παλιούς με έτερο συνάδελφό του να επισημαίνει: «Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΔΗΣΥ, γιατί οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν με απλή αναλογική θα πρέπει να προσέξουν τη στάση και τα λόγια τους απέναντι στη κυβέρνηση για να κερδίσουν ψήφους».

Το θέμα απασχόλησε και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίοι σε κομματική σύσκεψη προσπάθησαν να βάλουν όλα τα δεδομένα. Έτσι, αφού συζήτησαν τη θέση του κόμματος στην τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών (υπήρξαν και εκεί αρκετές διαφοροποιήσεις αναφορικά με την ανάγκη υπερψήφισής της), η πλειοψηφία διείδε την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία ως προάγγελο τετραπλών εκλογών (εκτός από μια τοποθέτηση που επέμενε για Οκτώβρη του 2019).

Σε κάθε περίπτωση στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους και ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης που προσπάθησε να εξηγήσει την κυβερνητική στάση. Μεταξύ άλλων, επέμεινε πως οι εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της τετραετίας, ενώ επικαλέστηκε πληροφορίες πως οι δήμαρχοι θα κατέφευγαν στη Δικαιοσύνη για να κρίνει τη ρύθμιση αντισυνταγματική προκειμένου να δικαιολογήσει την αλλαγή των ημερομηνιών. Ακόμα, απέδωσε στην έλλειψη χρόνου το γεγονός πως κατατέθηκε βουλευτική και όχι υπουργική τροπολογία (η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες εκθέσεις), ενώ εκτίμησε πως η ΝΔ τελικά θα ψηφίσει την κατάτμηση των περιφερειών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: