19.7.18

Επιμένει αντεργατικά το ΔΝΤ...

«Φρένο» εκ προοιμίου στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο, επιχειρεί το ΔΝΤ, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις...
Ευρωπαίων αξιωματούχων περί ευελιξίας καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα.

Σε έκθεσή του για την Ευρωζώνη, το Ταμείο, πιστό στην αντεργατική φόρμουλα και γραμμή αποδιοργάνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζει ότι μια τέτοια αλλαγή, θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα και ζητά προσήλωση στις ήδη ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Έτσι, στην αναφορά του για την Ελλάδα, συνιστά διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ:

- Πρέπει να διατηρηθούν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

- Χρειάζεται σημαντική επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, δίνοντας προτεραιότητα σε επαγγέλματα όπως μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι.

-Απαιτείται υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων του ΟΟΣΑ για μείωση των φραγμών στον ανταγωνισμό, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων εκκρεμεί λόγω συνταγματικών περιορισμών, ενώ συμπληρώνει τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων των κατασκευώ και των μέσω ενημέρωσης.

- Πλήρης εφαρμογή των πρόσφατα εγκριθέντων αλλαγών και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αδειοδότηση των επενδύσεων, καλύπτοντας και τους 24 κλάδους που εκκρεμούν. Επίσης, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

- Τέλος, απαιτείται η πλήρης υλοποίηση των πρόσφατα εγκριθέντων αλλαγών και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην αδειοδότηση, καλύπτοντας και τους 24 κλάδους που εκκρεμούν. Επίσης, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθέτηση για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Ειδικά για την αδειοδότηση των επενδύσεων αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό και ότι απομένουν μόνο μερικοί τομείς. Η μεταρρύθμιση, σχολιάζει, μετακινεί τους περισσότερους τομείς από ένα σύστημα που απαιτεί έγκριση σε ένα σύστημα που βασίζεται στην ενημέρωση και στις επιθεωρήσεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: