20.7.18

Ρωσοφοβία...

Την κατήγγειλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι με τέτοια ένταση που κινδυνεύουν να παρεξηγηθούν, ίσως δε και κατά βάθος να την επιθυμούν. Η ρωσοφοβία ενδημεί τον...
τελευταίο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Ισως για να μην εκδηλωθεί η ασθένεια με παροξυντικά επεισόδια αποφάσισε ο Σεργκέι Λαβρόφ να μην έρθει στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ η ρωσοφοβία έχει προϊστορία δεκαετιών. Στον τόπο μας αποδείχθηκε πολύ προσοδοφόρα «ασθένεια» και για πολλούς κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και το σκάνδαλο με τα εμβόλια για τον ιό της γρίπης των πουλερικών είναι απλός ταμειακός πονοκέφαλος.

Βεβαίως, εκείνες τις περασμένες δεκαετίες η «ρωσοφοβία» ήταν συνδυασμένη με ερυθρομάγουλους κομισάριους και τα αρχικώς απεχθή όνειρά τους να μας κάνουν όλους ίσα κι όμοια, πριν καταλήξουν ίσα κι όμοια μ’ αυτούς που είχαν την ανισότητα τιμή τους και καμάρι τους. Το μπέρδεμα αυτό θα ήταν ένας λόγος να αποκτήσουμε μια… φοβία η οποία, όμως, το πολύ πολύ να μας προστάτευε από την αστοχασιά, αλλά γι' αυτό δεν μπορείς να κατηγορήσεις αποκλειστικά τους Ρώσους.

Το εγχώριο μπέρδεμα σφίγγει τον κόμπο μέχρι το τέλος καθότι: με τους Ρώσους πράκτορες τάσσονται όσοι χθες ήταν με τους Αμερικανούς –τότε με τα εμβόλια–, αλλά οι σημερινοί Ρώσοι πράκτορες είναι σε μια ηλικία που αποκαλύπτει ότι κάποτε ήταν ερυθρομάγουλοι, οπότε τι να πεις άραγε σε όσους πιστεύουν ότι η ερυθρότητα των παρειών άμα κολλήσει σε Ρώσο δεν φεύγει με τίποτα, και πώς να εξηγήσεις στους άλλους ότι οι Ρώσοι πράκτορες δεν είναι αφελείς όπως τους παρουσιάζουν τα δυτικά κινηματογραφικά έπη.

Οπότε καταλήγουμε σε επικαιροποίηση παλαιού διαλόγου, σύμφωνα με τον οποίο «ένας Ρώσος πράκτορας σημαδεύει μεν τη χώρα μας» αλλά και «ένας Αμερικανός κόβει βόλτες στην αυλή μας, έτσι και σκοντάψει τη βάψαμε».

Με την ΠΓΔΜ παραδόξως τα πράγματα είναι πιο απλά και όχι γιατί είναι μικρότερη χώρα από τη δική μας. Η ΠΓΔΜ προσομοιάζει με την Πολωνία: έζησαν κι οι δυο με τους ερυθρομάγουλους κάποιες δεκαετίες, στην Πολωνία όμως λόγω της συνοριακής αμεσότητας κατανοούμε τις δόσεις ρωσοφοβίας.

Η ΠΓΔΜ προσομοιάζει σήμερα με ανέκδοτο για το πολωνικό χωριό που είχε την ατυχία να συνορεύει πάντα με τη Ρωσία. Οταν κάποτε οι περιπέτειες έληξαν και το χωριό κατοχυρώθηκε στην Πολωνία, οι κάτοικοί του έστησαν ξέφρενο πανηγύρι. Δημοσιογράφος που κατέγραφε το γεγονός ρώτησε έναν περιχαρή χωριάτη γιατί τέτοια έξαλλη χαρά, για να λάβει την απάντηση: «Επιτέλους, γλιτώσαμε από τον ρωσικό χειμώνα»...

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: