24.7.18

Μαρτυρία «αθωώνει» τον Ηρακλή Τσίπρα...

Ο Ηρακλής Τσίπρας δεν υπήρξε προδότης της αντιστασιακής οργάνωσης ΔΕΚΑ (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Αντίστασης), ούτε τον έστειλαν οι Απριλιανοί στην Κρήτη σαν Δούρειο Ιππο πριν από το πραξικόπημα της...
21ης Απριλίου, σύμφωνα με την άποψη της γνωστής αντιστασιακής Δέσποινας Σκαλοχωρίτου, σε αντίθεση με όσα έγραψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά» του κ. Μαρινάκη, προβάλλοντας μονομερώς μια παλιά συνέντευξη του μακαρίτη δημοσιογράφου Γιάννη Χαλκιαδάκη, που είχε δώσει στον Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδο.



Στόχος, η προβολή της αντιδραστικής συλλογικής ευθύνης για να χτυπηθεί η οικογένεια Τσίπρα και ειδικά ο πρωθυπουργός. Η αγωνίστρια Δέσποινα Σκαλοχωρίτου, που συμπυκνώνει τη ζώσα ιστορική συνείδηση της πόλης του Ηρακλείου και της Αριστεράς με τεράστια προσφορά, δηλώνει ότι αυτή τον κατέβασε στο Ηράκλειο την περίοδο της δημοκρατίας σε συνεργασία με τον αείμνηστο Ηλία Ηλιού, πρόεδρο της ΕΔΑ, τότε, και τη σύζυγό του Ελευθερία Ηλιού, για δουλειές. 



Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης υποστήριζε μεταξύ άλλων: «Ακριβείς πληροφορίες για το πώς προδόθηκε η οργάνωση δεν υπάρχουν… Από τότε όμως μέχρι σήμερα η κρατούσα άποψη σχεδόν στο σύνολο των ανθρώπων που έχουν αναλάβει αυτό το εγχείρημα είναι ότι στην οργάνωση υπήρχε Δούρειος Ιππος, από την αρχή της σύστασής της, κι αυτός ήταν ο Τσίπρας.

Λέγεται μάλιστα ότι οι Απριλιανοί, επειδή ήξεραν ότι οπωσδήποτε στην Κρήτη κάποια ομάδα θα δημιουργηθεί, είχαν έγκαιρα αναθέσει αυτόν τον ρόλο σ’ αυτόν τον άνθρωπο, διότι ξέρανε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσανε από μέσα να ελέγξουνε κάθε κίνηση, να δούνε σε ποιον δρόμο πάει να την αντιμετωπίσουνε. Οπως κι έγινε…

Πρέπει να δεχτούμε ότι το σχέδιο των Απριλιανών είχε ακόμη βάθος, δηλαδή ξεκινούσε από την αρχή της Αποστασίας. Από τότε, επί παραδείγματι, ο Τσίπρας ήταν συνειδητός πράκτοράς τους, τον έστειλαν ακριβώς εδώ, πιο μπροστά, στο Ρέθυμνο, ξέρανε σε ποιο μέρος της Κρήτης θα τον στέλνανε, προκειμένου να βρει τρόπο, διά της επίδειξης αγωνιστικότητας και δημοκρατικής συνείδησης, να μπει μέσα στην οργάνωση…»

Η μαρτυρία της καταξιωμένης στον χώρο της Αντίστασης από το 1941 και αγωνίστριας μέχρι σήμερα Δέσποινας Σκαλοχωρίτου καταρρίπτει παντελώς την υπόθεση του Γιάννη Χαλκιαδάκη, ο οποίος, χωρίς αποδείξεις, όπως ομολογεί ο ίδιος, θεωρεί βέβαιη την παρουσία του Ηρακλή Τσίπρα με ρόλο -δήθεν- Δούρειου Ιππου των Απριλιανών και μάλιστα πριν από την αποστασία!

Ειδικότερα για τον ακριβή τρόπο που μετέβη ο Ηρακλής Τσίπρας από την Αθήνα στο Ηράκλειο -και όχι στο Ρέθυμνο, όπως υποστηρίζει ο Γιάννης Χαλκιαδάκης-, η 90χρονη πλέον Δέσποινα Σκαλοχωρίτου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ τη δεκαετία του 1960, μας λέει: «Εγώ τον Ηρακλή Τσίπρα τότε δεν τον ήξερα. Μου λέει ο Ηλιού “θα σου κάνω ένα τραπέζι. -“Πάλι στα πατσατζίδικα θα με πας;” του λέω. -“Οχι, η Ελευθερία, η γυναίκα μου, θα σου κάνει το τραπέζι”.

Πάω και βλέπω κάποιον κύριο που δεν τον ήξερα. Τον αγκαλιάζει η Ελευθερία και μου λέει: “Δεσποινιώ -γιατί έτσι με έλεγε-, είναι ο αντικαταστάτης του Φίλιππά μου, αυτός μου δίνει κουράγιο για να αντέχω”. Τον αγκάλιασε και τον φίλησε και μου λέει: “Εσύ που ανακατεύεσαι με τα τεχνικά έργα και ξέρεις εργολάβους, θα τον βοηθήσεις;” -“Αν μπορώ”. -“Είναι ο καλύτερος εργολάβος δημοσίων έργων, είναι ο καλύτερος νέος που γνώρισα, και κολλητός-αδελφός του Φίλιππά μου, και επειδή είναι αριστερός, του αφαίρεσε ο πρωθυπουργός ένα έργο”.

Ηταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Στη συνάντηση είπε η Ελευθερία: “Ποιος δρόμος βγαίνει στο Ηράκλειο σε δημοπρασία;” Και απάντησε ο Ηρακλής: “Βγαίνει ο δρόμος Ηράκλειο-Ρέθυμνο που έχει πολλές στροφές, η παλιά εθνική οδός· αν μπορείτε να με βοηθήσετε”. Του απαντώ πως δεν μπορώ να υποσχεθώ αλλά θα βοηθήσω».

Η πρώτη ελεύθερη επαγγελματίας

Η Δέσποινα Σκαλοχωρίτου υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Κρήτη με αντιπροσωπείες μεγάλων μηχανημάτων και άλλων οχημάτων, με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις σε όλο το νησί και με διαρκή αγωνιστική πολιτική παρέμβαση, έχοντας τον σεβασμό όλων των πολιτικών παρατάξεων γιατί βοηθούσε κάθε άνθρωπο -κοινωνικά και οικονομικά- που βρισκόταν σε δυσμενή θέση.

Η ίδια συνεχίζει την αφήγησή της. «Από το 1947 ήμουν η πρώτη γυναίκα στην Κρήτη ελεύθερη επαγγελματίας. Είχα εφτά μαγαζιά στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά με αντιπροσωπείες δομικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών, από μπετονιέρες μέχρι γερανούς, φορτηγά αυτοκίνητα της Δυτικής Γερμανίας και τα γαλλικά Σιτροέν και Πεζό.

Κατεβαίνω στο Ηράκλειο, βρίσκω τον Γιάννη τον Τζομπανάκη, ήταν μηχανικός και εργολάβος μαζί με τον συνέταιρό του, δεν θυμάμαι το επώνυμό του. Λέω στον Τζομπανάκη: “Ποιοι θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό;” Μου λέει: “Εγώ, ο Μανιδάκης, ο βενιζελικός” (ο μεγαλύτερος εργολάβος στην Κρήτη). Μου λέει ότι ο Μανιδάκης με συμπαθεί. Πάω λοιπόν στον Μανιδάκη και μου λέει: “Μέσα, θα τον βοηθήσω, αφού μου το ζητάς εσύ. Βρες και τον Στέλιο τον Μιτσοτάκη”. Αυτός ήταν μηχανικός-εργολάβος.

Τον βρίσκω και συμφωνεί κι αυτός και όλοι οι μεγάλοι εργολάβοι. Παίρνω την Ελευθερία, την Ηλιού, στο τηλέφωνο και της λέω: “Πες στον Τσίπρα θα τον υποστηρίξω, να κατέβει κάτω. -“Δεν ξέρω, Δέσποινα, αν έχει λεφτά να κατέβει, ντρέπομαι να τον ρωτήσω γιατί θα μου πει ψέματα αν δεν έχει χρήματα”. Συνεδρίαζε τότε η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ και κάθε μήνα ανέβαινα στην Αθήνα. Ρωτάω τον Ηλιού αν έχει λεφτά ο Τσίπρας να κατέβει στο Ηράκλειο. “Δεν ξέρω -μου λέει-, αλλά και να του πω αν θέλει ενίσχυση, θα μου πει ‘όχι, ευχαριστώ’”».

Η Δέσποινα Σκαλοχωρίτου περιγράφει την εμπλοκή του Ηρακλή Τσίπρα στο έργο της παλιάς εθνικής οδού Ηρακλείου-Ρεθύμνου ως εξής: «Κατέβηκε στο Ηράκλειο ο Ηρακλής μοναχός του την προπαραμονή της δημοπρασίας, πολύ πριν από τη χούντα, γιατί στη χούντα έφυγε. Πήρε τη δημοπρασία και μετά μου λέει: “Κυρά-Δέσποινα, μπορείς να με βοηθήσεις, να εγγυηθείς να πάρω ένα σπίτι;”

Και εγγυήθηκα, στον Αγη τον Θεοδωρίδη, τον φαρμακοποιό. Αυτός έμενε μόνος του τότε, με τη μάνα του, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Η χούντα ήρθε 21 Απριλίου του 1967, εγώ έφυγα στο εξωτερικό στις 20 Φεβρουαρίου του ’67. Γύριζα Γαλλία, Γερμανία μαζί με άλλους μέχρι το 1972 και οργανώναμε την αντίσταση. Το 1972 για λόγους υγείας επέστρεψα στο Ηράκλειο.

Πριν κατέβω στο λιμάνι με συλλάβανε, αλλά επειδή είχα γερμανικά χαρτιά από μία κλινική όπου είχα μπει, με αριστερό Γερμανό διευθυντή, αντί να με φυλακίσουνε, με εκτοπίσανε στην Ιεράπετρα και παρουσιαζόμουνα στο Αστυνομικό Τμήμα τρεις φορές την ημέρα -πρωί, μεσημέρι, βράδυ-, όπου με βοήθησε ο πατέρας του Μαρκόπουλου του μουσικοσυνθέτη· ήταν δικηγόρος. Οταν έπεσε η χούντα, επέστρεψα στο Ηράκλειο. Τη Μεταπολίτευση ξανάρθε ο Ηρακλής Τσίπρας στο Ηράκλειο»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: