27.7.18

Οι ενδείξεις εμπρησμού, οι άνεμοι...

Οι ενδείξεις εμπρησμού, οι άνεμοι και μια παραίτηση που δεν έγινε δεκτή...και μια παραίτηση που δεν έγινε δεκτή...

Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, το Λεκανοπέδιο στη στάχτη, χιλιάδες στρέμματα γης και πολλά σπίτια κατεστραμμένα. Και μια συνέντευξη Τύπου που αντί να...
δώσει απαντήσεις, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα. 

Μεγαλύτερο και προφανέστατο ερώτημα είναι πώς έγιναν όλα καλά αλλά το αποτέλεσμα ήταν τόσο τραγικό; Και τελικά ποιο ήταν το νόημα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρμόδιος υπουργός και αρχηγοί σωμάτων φώναξαν τους δημοσιογράφους για να τους δείξουν ορισμένες φωτογραφίες από δορυφόρους, να κάνουν λόγο για ενδείξεις εμπρησμού χωρίς να παρουσιάσουν κάποια συγκεκριμένη απόδειξη ανακοινώνοντας ότι επιχειρησιακά όλα έγιναν τέλεια, πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει και για όλα φταίνε οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. 

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη 

Για «σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού» και «ύποπτα ευρήματα» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που παράλληλα αποκάλυψε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή.

«Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας, και συμπλήρωσε: «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την “ώρα της πάλης συνεχίζουμε” και δεν την έκανε δεκτή».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τους Αρχηγούς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση πυροσβεστών αλλά και πολιτών και εθελοντών που βοήθησαν στον περιορισμό των απωλειών.

Απαντώντας δε, σε ερώτημα του CNN Greece για τους αγνοούμενους, ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι υπήρχαν στις λίστες και τουρίστες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους χωρίς να ενημερώσουν, όπως ένα ζευγάρι Βρετανών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, 40 άτομα τα οποία μέχρι χθες ήταν στη λίστα με τους αγνοούμενους εντοπίστηκαν και διαγράφησαν μέσα σε διάστημα μόλις δύο ωρών μετά από τηλεφωνήματα διασταύρωσης.

Τζανακόπουλος: Εντολή του πρωθυπουργού να μην μείνει τίποτε αναπάντητο
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να διερευνηθούν «ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο».

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό 'Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινμή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Θα έκανα ακριβώς τα ίδια

Σε ερώτημα του CNN Greece προς τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη, για το εάν θα έκανε κάτι διαφορετικά μετά την καταστροφή, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. «Θα έκανα ακριβώς τα ίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτε διαφορετικό. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων ήταν απόλυτα ενδεδειγμένη» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Απλώς όταν μιλάμε για φυσικές καταστροφές ενίοτε ξεπερνάνε και τις δυνατότητες του μηχανισμού».

Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός: Καταγραφή εστιών πυρκαγιάς από διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Γεώργιος Ματζουράνης, δήλωσε ότι κατατέθηκε αίτημα για συλλογή στοιχείων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Το υπουργείο ΨΗΠΤΕ, μέσω της συνεργασίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με το International Charter Space and Major Disasters, κατέθεσε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταστροφής και καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ο ΕΛΔΟ, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: