20.7.18

Ποιος μαδά την μαργαρίτα...


Προφανώς, ο Χουλιαράκης. Η κυβέρνηση γενικότερα. Θα κάνει περικοπές, ή δεν θα κάνει περικοπές στις συντάξεις? 
Κατά...

Μπάμπη, αυτό είναι αναπόφευκτο. Οπως είπε:

 Για τις συντάξεις, η κυβέρνηση, δυστυχώς, όπως συμπεριφέρεται, μαδά την μαργαρίτα των συντάξεων. Να τις κόψω, ή να μην τις κόψω?
Ας διακρίνουμε δύο πράγματα που καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα. 
Αυτό που λέει η εγκύκλιος Χουλιαράκη, είναι αυτό που λέει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό που λέει η αναλογιστική μελέτη που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση και δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση της Ευρώπης, λίγο πριν, και δεσμεύει τα λεφτά απολύτως. Οτι τα λεφτά που βάζει ο φορολογούμενος, καθώς υπάρχουν τα χρήματα που βάζει ο εργαζόμενος, οι κρατήσεις δηλαδή, αυτα δεν αρκούν για το συνταξιοδοτικό. Χρειάζονται κι άλλα χρήματα. 
Τα υπόλοιπα τα βάζει ο φορολογούμενος. Θα μου πεις δεν έχει βάλει ως εργαζόμενος? Οκ, ξαναβάζει ως φορολογούμενος. Αυτά τα λεφτά πρέπει να μειωθούν.  
Λέει η κυβέρνηση οτι από 17,3 που δίνω το '16, το 2020 θα δίνω 13,04. Η πρώτη πηγή μείωσης είναι οτι δεν θα δίνουν τον πληθωρισμό, τον οποίο τον έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της ύφεσης. 
Αλλά, τώρα ο πληθωρισμός θα επιστρέψει με κάποιο τρόπο. Στις 4 αυτές χρονιές υπολογίζονται, πως, 6 μοναδες πληθωρισμού δεν θα δοθούν. Αρα οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 6% πρώτα απ' όλα από αυτό.
Δεύτερον, είναι αλήθεια, πως, το Βερολίνο και οι άλλες πρωτεύουσες, οι άνθρωποι και εκεί, πολιτικοί είναι και λένε: Εαν πρόκειται να έχετε εκλογές σε 2-3 μήνες, εντάξει το καταλαβαίνουμε, βρείτε ενα τρόπο, πείτε ενα ψέμα, δεν χάθηκε ο κόσμος, αφήστε το γι΄αργότερα. Αυτό, η κυβέρνηση θέλει να το κάνει. Και θα ορίσει τον χρόνο των εκλογών σε συνάρτηση με αυτό. Δηλαδή, θα το αφήσει πεσκέσι στον επόμενο. 

Από 'κει και πέρα, αυτό που λέει ο Χουλιαράκης είναι ότι τα χρήματα που δαπανούμε θα πρέπει να είναι λιγότερα με κάποιον τρόπο. Εάν υπάρχει τρόπος, και υπάρχει, να μην γίνουν οι μειώσεις με αυτό που τώρα συζητιέται, τότε δεν θα γίνουν. Αλλά, ας είμαστε και λίγο σοβαροί. Εδω συζητούμε να μην μειωθούν οι συντάξεις όσων παίρνουν κάτι παραπάνω. Αλλά, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με συντάξεις Κατρούγκαλου που είναι πολύ χαμηλότερες και κανείς δεν συζητά να τις αυξήσουμε αυτές και να τις φέρουμε στο επίπεδο των υπολοίπων. 
Είναι περίεργη αυτή η συζήτηση και γίνεται υπό περίεργους πολιτικούς όρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: