13.7.18

Γερμανικό εμπόδιο...

Μαραθώνιο αναμένεται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Στη φωτογραφία μαζί με τον Ελληνα υπ. Οικονομικών, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία -επικαλούμενη διάφορες προφάσεις- βάζει προσκόμματα στην...
Ελλάδα. Χθες εμπόδισε τη δόση των 15 δισ. ευρώ, με αφορμή την παράταση της μη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Τις προηγούμενες ημέρες γερμανικά μέσα ασκούσαν έλεγχο στην κυβέρνησή τους επειδή δεν αντέδρασε αμέσως στη συγκεκριμένη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν τις προηγούμενες φορές τα γερμανικά εμπόδια μπορούσαν κάπως να ερμηνευτούν, καθώς η χώρα βρισκόταν σε μνημονιακό καθεστώς, στο οποίο δεν επιτρεπόταν η παραμικρή παρέκκλιση, αυτή τη φορά το ζήτημα φαντάζει εντελώς αστείο.

Το ποσό της μη αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά φτάνει στα 28 εκατ. ευρώ. Από όλους, Ελληνες και Ευρωπαίους, θεωρείται ασήμαντο.

Η αναβολή εκταμίευσης της δόσης αφορά ένα επίσης ασήμαντο χρονικό διάστημα. Δεκαπέντε με είκοσι ημέρες.

Το ζήτημα δεν προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, γεγονός που άλλωστε φάνηκε από την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ήταν απολύτως έτοιμος και παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα για την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, χθες βράδυ, εκτιμούσαν ότι τα αντιπολιτευτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα εξαντλήσουν σήμερα -όπως άλλωστε συνηθίζουν- τα όρια της καταστροφολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να σταθμίσουμε τη χθεσινή αντίδραση του Βερολίνου. Στη Γερμανία δεν είναι όλοι σύμφωνοι για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα -όπως αναφέραμε- στις αντιδράσεις των περισσότερων γερμανικών μέσων για τον ΦΠΑ και στη χθεσινή γερμανική μονομερή ενέργεια.

Μια ισχυρή πλευρά του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου θα συνεχίσει και στο μέλλον να αντιμετωπίζει την Ελλάδα με όρους εξάρτησης. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι Γερμανοί ποτέ δεν δίνουν χωρίς να πάρουν.

Και στην παρούσα φάση, εκτιμάται ότι θέλουν να έχουν ώς το τέλος τον έλεγχο στην επικείμενη, διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό.

Ο,τι κι αν ισχύει, οι Γερμανοί βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον τους. Μερικές φορές κατά τρόπο που δείχνει πόσο υποκριτική είναι η υποτιθέμενη αφοσίωσή τους στην ευρωπαϊκή ενοποίηση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: