12.7.18

Διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας για την ΠΓΔΜ...

...και η Ελλάδα στη μέση...

Μετά το ΝΑΤΟ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια σκληρή τοποθέτηση καταδίκασε τις απόπειρες ρωσικών παρεμβάσεων στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό...
Την ίδια ώρα η Ρωσία με μία σκληρή ανακοίνωση καταδικάζει την «απορρόφηση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ»

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη, το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις προσπάθειες ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών», υπονοώντας ξεκάθαρα τη Ρωσία. Επίσης τόνισε πως «στηρίζει την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας. Έχουμε παρατηρήσει με μεγάλο προβληματισμό πιθανές απόπειρες υπονόμευσης συμφωνίας Αθήνων-Σκοπίων».

Η αμερικανική τοποθέτηση έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε στη Συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: «Κάθε ανάμειξη [σ.σ. στις συνομιλίες] από άλλες χώρες είναι απαράδεκτη».

Από την πλευρά του το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση καταδίκασε την πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις που έλαβε η ΠΓΔΜ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. «Η εξαναγκαστική απορρόφηση της Μακεδονίας (sic) από το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των “ανοιχτών θυρών”, έχει γίνει στόχος και εργαλείο για να απόκτηση γεωπολιτικού ελέγχου», τονίζει το Ρωσικό ΥΠΕΞ.

Το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την ΠΓΔΜ έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών ότι η Ελλάδα απέλασε Ρώσους διπλωμάτες για «παράνομη δραστηριότητα στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», υποστήριξε η διπλωματική πηγή στο Reuters.

Μάλιστα χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη ρωσική προειδοποίηση για απέλαση Ελλήνων διπλωματών, τονίζοντας πως οι Έλληνες διπλωμάτες λειτουργούν βάσει των καθηκόντων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε κάνει έμμεση αναφορά στις εν λόγω παρεμβάσεις, τονίζοντας:

«Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση διεθνών διαφορών και τη προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτή τη κατεύθυνση, συνεπώς θεωρούμε θετικές τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα για συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία. Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σήμερα που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή της Συμφωνίας Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι και θα παραμείνει σταθερή»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: