25.7.18

Οι κήρυκες, οι κήνσορες και οι τιμητές των ημερών...

Εισαγωγικώς πως: Παρακαλούνται οι πεπεισμένοι πασών των αποχρώσεων να μην διαβάσουν το κείμενο που ακολουθεί. Ειδικά όσοι θα...
αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ανάμεσα στις γραμμές…

«Μάνδρα και Ραφήνα είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας (…) Το έγκλημα είναι ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι, παρά δρόμοι-παγίδες» (Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής σεισμολογίας).

Τ΄ακούς πολιτικάντη της δεκάρας; Εσύ που κυβέρνησες επι δεκαετίες και έχεις αφήσει τη χώρα γυμνή, απροστάτευτη, ρετάλι στα χέρια των σκιτζήδων και των παινεμένων «απλών ανθρώπων» οι οποίοι τρύπωναν ιδιωφελώς και πονηρά στα κενά που δημιουργούσε η δική σου αδιαφορία και αυθαιρετούσαν ασύστολα χτίζοντας τέρατα στο Μάτι και στην Μάνδρα υπό τις ευλογίες σου-για λίγες ψήφους…

Για σένα λέω, που τώρα βγαίνεις ξιφήρης, εσύ και τα μιντιακά παπαγαλάκια σου, και μιλάτε για τις ευθύνες των σημερινών, λές και οι σημερινοί αμέλησαν να φτιάξουν Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες και Υπηρεσίες της προκοπής με υπαλλήλους που δεν λαδώνονται. Λές και ετούτοι έχουν αφήσει τη χώρα χωρίς χωματερές και στέρεη υποδομή.

Λοιπόν, τι λές; Αυτά που δεν έγιναν επι 30-40 χρόνια, θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε μια τριετία;

Όσο για το τι έλεγαν ετούτοι για σας κατά το παρελθόν (π.χ. για τις πυρκαγιές του 2007),αλλά και για την δική τους ανικανότητα η μετριότητα σχετικά με την διαχείριση κρίσεων, δεν έχεις άδικο. Αποδείχτηκε προσφάτως στη Μάνδρα και τώρα στη Ραφήνα.

Όμως, πες μου ειλικρινά. Είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη των εκατέρωθεν ευθυνών;

Όταν κατέβηκε ο τρόμος από την Καλλιτεχνούπολη στο Μάτι και τη Ραφήνα, σχεδόν κανένας από τους ρεπόρτερ που πήγαν επι τόπου δεν είχε ιδέα για τον τρομακτικό λαβύρινθο της αυθαιρεσίας που εγκλώβισε δεκάδες ανθρώπους και τους εξόντωσε.

Εντάξει, δεν είναι πανεπιστήμονες οι δημοσιογράφοι για να γνωρίζουν τα πάντα και να τα μεταφέρουν μάλιστα υπο συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες.

Όμως κάποιοι από αυτούς ή από τους συναδέλφους των γραφείων, θα μπορούσαν σχετικά νωρίς να αναδείξουν τον βασικό υπεύθυνο της τραγωδίας. Δηλαδή, την εγκληματική πολεοδομική και χωροταξική αυθαιρεσία, που επι τόσα χρόνια βόλευε τους πάντες.

Εξαίρεση, αποτέλεσε ο συνάδελφος Δημήτρης Οικονόμου, του Σκάι, που από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκε στο απαράδεκτο-και εν τέλει δολοφονικό-καθεστώς που επικρατούσε στο Μάτι.

Και κάτι ακόμη από τον κόσμο των μίντια: Συνάδελφος της ΕΡΤ, ανταποκρίτρια στα Χανιά, βγήκε υπερηφάνως να πεί ότι κατέφθασαν πυροσβεστικά εναέρια μέσα για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, κατόπιν ενεργειών του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας ,Παύλου Πολάκη.

Τι να πείς για αυτή την παλαιοκομματικού τύπου προβολή και προπαγάνδα, την οποία δεν είναι βέβαιο ότι επιδίωξε ο εν λόγω υπουργός. Αν το έκανε, τόσο το χειρότερο γι αυτόν. Λίγη συναίσθηση και λίγη ντροπή δεν βλάπτουν.

Πάντως η ΕΡΤ κάλυψε από την πρώτη στιγμή, πλήρως και με υπευθυνότητα τα τραγικά γεγονότα.

Από τις ειδήσεις του τελευταίου καιρού: Εκατοντάδες νεκροί και τεράστιες καταστροφές στην Ιαπωνία από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και αργότερα από τους καύσωνες.

Με άλλα λόγια τις επιπτώσεις από τα φυσικά φαινόμενα φυγείν αδύνατον. Ακόμη και σε καλοβαλμένες χώρες με άριστη υποδομή και κράτος σε εγρήγορση, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ (αμέτρητες πυρκαγιές που καίνε δάση επι εβδομάδες κάθε χρόνο ), αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις εκρήξεις της φύσης.

Το ίδιο και βόρειες χώρες που δεν ήξεραν το χρώμα και τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο έδαφός τους (π.χ. Σουηδία, που καίγεται επι μέρες, και Λετονία). Τώρα, το ξέρουν. Γιατί οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά και δραματικά. Κι όσοι το προσπερνούν το γεγονός αυτό ή χλευάζουν εκείνους που το επικαλούνται, είναι αδαείς ή ανόητοι.

. Και κάτι τελευταίο: Ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, υπουργός Χωροταξίας και περιβάλλοντος στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε βάλει στόχο την αναχαίτιση της οικοδομικής αυθαιρεσίας. Αποφάσισε, λοιπόν, ως πρώτο συμβολικό βήμα την κατεδάφιση αυθαιρέτων στο νότιο παραλιακό μέτωπο.

Μιλάμε για πολυτελείς βίλες και σπίτια επωνύμων. Ε, ξεσηκώθηκε ωκεάνιο κύμα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα την ματαίωση του τολμηρού εγχειρήματος… Εννοείται οτι μετά από αυτό, η αυθαιρεσία συνεχίστηκε, νομιμοποιήθηκε και εκτατικά κάλυψε ολόκληρη την Αττική.

Κλείνοντας , βλέπω να κυριαρχεί μέσα μου εκείνη η φράση του νεαρού ιερέα από την Καλαμάτα, που αφορούσε τον Αμβρόσιο Καλαβρύτων:

«Σκάσε, επιτέλους»…

Μια φράση που θα μπορούσε να απευθυνθεί σε πολλούς από τους κήρυκες, τους κήνσορες και τους τιμητές των ημερών…

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: