19.7.18

Αλλο η κριτική κι άλλο το θράσος...

H EφΣυν απαντά στον Ριζοσπάστη...

Ο χθεσινός «Ριζοσπάστης», με ένα ανώνυμο σχόλιο που φέρει τον τίτλο «Βουλώστε το», επιτίθεται εναντίον της «Εφ.Συν.» για το προχθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας μας...

Γράφει:

«"Είτε μας αρέσει είτε όχι, για αρκετό χρονικό διάστημα θα πορευτούμε με τις συμμαχίες που έχουμε. Καλές ή κακές, δεν έχουμε άλλες"! Το άρθρο που περιέχει τις παραπάνω φράσεις, που θυμίζουν ημερήσια διαταγή στρατιωτικού επιτελείου, θα μπορούσε να έχει και τίτλο "Βουλώστε το και τα κεφάλια μέσα...".

Θα μπορούσε επίσης να φέρει την υπογραφή των πιο σεσημασμένων απολογητών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Βεβαίως, δεν μας προκαλεί εντύπωση το ότι δημοσιεύτηκε χτες στην "Εφ.Συν.", αφού το ξεσάλωμα των ΣΥΡΙΖΑίων στην υπεράσπιση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Από το ξέπλυμα των πιο βρώμικων σχεδίων των ιμπεριαλιστών, πλέον η κυβέρνηση περνάει στην επιθετική υπεράσπισή τους, κάτι που σηματοδοτήθηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στέλνουν το μήνυμα στο λαό να ξεχάσει κάθε αμφισβήτηση της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και της συμμετοχής της Ελλάδας στα εγκλήματά τους…. Η προπαγάνδα αυτή από τις ΣΥΡΙΖΑίικες εφημερίδες δείχνει πόσο αδίστακτη είναι η κυβέρνηση στην εμπλοκή της σε επικίνδυνα σχέδια, γι' αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός από το λαό».

Δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μας μια πολεμική με το ΚΚΕ, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να σιωπούμε. Ιδιαίτερα όταν η κριτική -που είναι καλοδεχούμενη όσο κι αν είναι σκληρή- αντικαθίσταται με το θράσος.

Προχθές που δημοσιεύτηκε το επίμαχο κύριο άρθρο της «Εφ.Συν.» είχαμε στην εφημερίδα μας μία ολόκληρη σελίδα ρεπορτάζ αφιερωμένο στις αντιΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες του ΚΚΕ και σε συνέντευξη, με το ίδιο περιεχόμενο, που είχε δώσει σε ραδιοσταθμό το μέλος του Π.Γ. του κόμματος Νίκος Σοφιανός.

Ποιοι; Εμείς που, κατά τον «Ριζοσπάστη», είπαμε σε αυτούς και σε άλλους «βουλώστε το», εμείς οι «φιλοΝΑΤΟϊκοί» και «φιλοϊμπεριαλιστές», εμείς που αναπαράγουμε -όπως λέει η εφημερίδα του ΚΚΕ- την κυβερνητική, επί του θέματος, προπαγάνδα!


|
Το κύριο άρθρο μας δεν ήταν τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο από διαπιστωτικό μιας κατάστασης. Του γεγονότος δηλαδή ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να προτείνει και να μπορεί άμεσα να υλοποιήσει την απεμπλοκή της χώρας από το υφιστάμενο πλέγμα των συμμαχιών της, δηλαδή από την Ε.Ε., την ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ. Λέγαμε ψέματα ή αλήθεια;

Ας δούμε τις θέσεις του ΚΚΕ όπως διατυπώνονται εδώ και χρόνια:

Στις 30 Μαΐου του 2011, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η Αλέκα Παπαρήγα -Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος τότε- είχε πει: «η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική» («Ριζοσπάστης», 31-5-2011).

Στις 7 Ιουνίου του 2011, η Αλέκα Παπαρήγα είχε μιλήσει πάλι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και είχε τονίσει: «Αυτή η πράξη "φεύγω από το ευρώ και γυρνάω στη δραχμή" είναι ένα βήμα πίσω, όταν δεν έχεις αλλάξει όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με ποια κυβέρνηση έχω, ποια εξουσία υπάρχει, ποια οικονομία. Με αυτή την έννοια απαντάμε σε εκείνους που λένε να γυρίσουμε στη δραχμούλα. Βεβαίως, αυτό βολεύει αυτούς που έχουν τα κεφάλαιά τους έξω να έρθουν να αγοράσουν μπιρ παρά στην Ελλάδα» («Ριζοσπάστης», 8-6-2011).

Σχήμα οξύμωρο

Θυμίζουμε πως τότε είχαμε μπει στην πολιτική των μνημονίων και διανύαμε την εφαρμογή του πρώτου. Θυμίζουμε, επίσης, πως η παραμονή στο ευρώ την εποχή της κρίσης ήταν αδύνατη χωρίς την αποδοχή της μνημονιακής πολιτικής, χωρίς χρηματοδότηση από τους δανειστές, χωρίς δανειακές συμβάσεις και χωρίς τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας από τρόικες και θεσμούς, δηλαδή από εκείνους που μας δάνειζαν.

Το ΚΚΕ υπεράσπιζε την παραμονή στο ευρώ και ξιφουλκούσε κατά των μνημονίων. Σχήμα οξύμωρο, αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα.

Στις 23 Ιουλίου του 2015, δέκα ημέρες μετά την υπογραφή της γνωστής συμφωνίας με τους δανειστές από τη σημερινή κυβέρνηση και 20 ημέρες πριν ψηφιστεί από τη Βουλή το τρίτο μνημόνιο, ο Δ. Κουτσούμπας είχε πει μιλώντας στη Σύρο: «Εμείς ξεκάθαρα είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε συμφωνία - μνημόνιο υπογραφεί, όπως και η τελευταία, αλλά και οι προηγούμενες… Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι, και δεν είναι αντίφαση αυτό, με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα».

Μόνο που, για να μείνουμε στο ευρώ, οι δανειστές ήθελαν να αποδεχτούμε εκείνη τη συμφωνία. Και το ΚΚΕ ήταν κάθετα αντίθετο στην έξοδο από το κοινό νόμισμα. Το οξύμωρο σχήμα της πολιτικής πρακτικής του ΚΚΕ είχε διάρκεια παρά την αλλαγή ηγεσίας, καθώς στήριζαν τη βάση της μνημονιακής πολιτικής, την παραμονή στο ευρώ και αρνούνταν τα μνημόνια!

Στις 10-9-2016 πάλι ο Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ έλεγε για την έξοδο από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «Η αποδέσμευση από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, όπως και από άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να είναι υπέρ του ελληνικού λαού κι όχι υπέρ του συστήματος και τμημάτων του κεφαλαίου, πρέπει να συνδυάζεται με πρόγραμμα οικονομικής κοινωνικής ανάπτυξης, που προμετωπίδα του θα έχει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία».

Δηλαδή η έξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να είναι φιλολαϊκή, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, θέλει σοσιαλιστική επανάσταση για να γίνει. Αρα επί του παρόντος και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα δεν ενδείκνυται από το ΚΚΕ.

Ποιο είναι το συμπέρασμα όλων αυτών: Οταν εμείς γράφουμε πως «για αρκετό χρονικό διάστημα θα πορευτούμε με τις συμμαχίες που έχουμε», γιατί δεν υπάρχει άλλη υλοποιήσιμη εναλλακτική πρόταση είμαστε φιλοϊμπεριαλιστές, φιλοΝΑΤΟϊκοί, σεσημασμένοι απολογητές του ΝΑΤΟ, αναπαράγουμε την κυβερνητική προπαγάνδα, λέμε στον κόσμο να το βουλώσει, επειδή κάνουμε μια απλή διαπίστωση. Οταν αυτά τα λέει το ΚΚΕ αυτό είναι επαναστατική πολιτική! Οι νοήμονες αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται και περαιτέρω σχόλια δεν χρειάζονται...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: