19.7.18

Σωματοφύλακας του Μακρόν ξυλοκοπεί διαδηλωτή...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά την αποκάλυψη της Le Monde πως ο υπεύθυνος ασφαλείας του...
Εμανουέλ Μακρόν έχει καταγραφεί σε βίντεο να γρονθοκοπεί διαδηλωτή κατά τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι. 

Η εφημερίδα ταυτοποίησε τον Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος επιτέθηκε σε διαδηλωτή, ενώ εκείνος είχε ήδη συλληφθεί.



Η εφημερίδα παρουσίασε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ο Μπεναλά να φοράει αστυνομικό κράνος και να... εφορμά πίσω από τις γραμμές των αστυνομικών ξυλοφορτώνοντας διαδηλωτή οποίος έχει ήδη συλληφθεί. 

Η αποκάλυψη έρχεται δυόμισι μήνες μετά τις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια από τον Μάη του 1968, ενώ η κυβέρνηση Μακρόν είχε τότε καταδικάσει τα επεισόδια επιτιθέμενη στους διαδηλωτές.

Μεγαλύτερο σάλο, όμως, προκάλεσε και η ποινή-χάδι που επιβλήθηκε στον Μπεναλά, ο οποίος τιμωρήθηκε με δύο εβδομάδες «αποκλεισμού» από τα καθήκοντά του.



Εξαφανισμένος πρόεδρος, αμήχανη κυβέρνηση

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Μπεναλά ως «απαράδεκτη» και ανακοινώνοντας ότι ο σωματοφύλακας του προέδρου παύθηκε από τα καθήκοντά του, όμως διατηρεί γραφείο στο Ελιζέ. 

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, είναι... εξαφανισμένος και φαίνεται πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επισήμως για το ζήτημα. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Κοινοβούλιο έκανε λόγο για «σοβαρά προσωπικά λάθη», ενώ ευχαρίστησε τον άνθρωπο που τράβηξε το βίντεο, ζητώντας, παράλληλα, την παραδειγματική τιμωρία του Μπεναλά. 

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη κατά του Μπεναλά, ενώ ο εκπρόσωπος του Μακρόν δήλωσε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον «θερμοκέφαλο σωματοφύλακα» είναι η πιο αυστηρή. 

Στο εσωτερικό του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί αμηχανία, όμως δεν είναι λίγα τα στελέχη που καταδικάζουν την επίθεση σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τέτοιες συμπεριφορές και ζητούν από τον πρόεδρο να αποπέμψει τον Μπεναλά. 

Τι δουλειά είχε ο Μπεναλά στις διαδηλώσεις;

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, όπως καταγράφεται στο βίντεο, οι αστυνομικοί δεν έκαναν καμία απόπειρα να σταματήσουν τον Μπεναλά από το να γρονθοκοπήσει τον διαδηλωτή, ο οποίος του φωνάζει να σταματήσει. Όταν... ηρέμησε ο σωματοφύλακας του προέδρου απλά αποχώρησε από το σημείο.

Ήδη η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Μακρόν να επιληφθεί προσωπικά επί του θέματος, ενώ καταγγέλλει ότι υπάρχει ένα κλίμα ατιμωρησίας στα υψηλά κλιμάκια της γαλλικής πολιτικής ιεραρχίας.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν σχολίασε το γεγονός μέσω Twitter και αρκετή δόση ειρωνείας. Ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς έκανε retweet τη δήλωση του προέδρου από την Πρωτομαγιά όταν ο Μακρόν έγραφε «Καταδικάζω απόλυτα τη βία που σημειώθηκε σήμερα. Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε οι δράστες να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Λίγη ώρα αργότερα μίλησε για το περιστατικό στη γαλλική Βουλή σημειώνοντας «Ποιος έδωσε το αστυνομικό κράνος στον Μπεναλά; Ποιος ήξερε ότι ήταν εκεί; Το κράτος είναι υπεύθυνο όπως και η αστυνομία. Δόθηκε άδεια από τον πρόεδρο στον κ. Μπεναλά για να βρεθεί εκεί ή έδρασε από μόνος του; Ποιοι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις;». Κάλεσε ακόμη τον Μακρόν να απαντήσει, ενώ δήλωσε ότι ο Μπεναλά θα έπρεπε να έχει συλληφθεί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βοκιέ, αναρωτήθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή μήπως η κυβέρνηση προσπαθεί να «θάψει» το ζήτημα. 

Οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς

Θυμίζουμε ότι την Πρωτομαγιά στη διαδήλωση του Παρισιού περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν και πολλά τραυματίστηκαν, καθώς στο περιθώριο της πορείας ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα και κρατούσαν αντικυβερνητικά πανό, πέταξαν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Συνολικά σε όλη τη Γαλλία είχαν γίνει 240 μαχητικές κινητοποιήσεις, που οργάνωσαν τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς, με σύνθημα την «κλιμάκωση των αγώνων» κατά της πολιτικής του Γάλλου προέδρου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: