8.7.18

Οφείλουν να πουν την αλήθεια...


Οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη για την οικονομία δημιούργησαν σε πολλούς την αίσθηση ότι η χώρα μπαίνει σε...
άτυπη προεκλογική περίοδο. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι λανθασμένη.

Με βάση την εξάντληση της τετραετίας οι εκλογές θα γίνουν ύστερα από περίπου έναν χρόνο, αλλά τίποτε δεν αποκλείει οι κάλπες να ανοίξουν μερικούς μήνες νωρίτερα. Επομένως, όλες οι πολιτικές δυνάμεις σιγά σιγά θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εκλογική ετοιμότητα, αν δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Τι σημαίνει στην πράξη μια τέτοια -αναπόφευκτη- εξέλιξη; Είναι άραγε θετική ή αρνητική; Θα είναι θετική στον βαθμό που θα οδηγήσει τα κόμματα σε μια προγραμματική προετοιμασία και αντιπαράθεση μεταξύ τους για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Από μια τέτοια σύγκρουση μόνο όφελος θα υπάρξει, καθώς ο πολίτης και ψηφοφόρος θα μπορεί να κρίνει και να επιλέξει.

Πολύ φοβούμαστε ότι αυτό δεν θα συμβεί, καθώς η αντιπολίτευση -και κυρίως η αξιωματική- έχει επιλέξει τον δρόμο της στείρας αντιπαράθεσης, του μηδενισμού και της καταστροφολογίας. Φάνηκε ξεκάθαρα αυτό στη Βουλή την Πέμπτη, αλλά ας αφήσουμε τον χρόνο να δείξει τι πραγματικά θα συμβεί.

Εκτός από την αντιπολίτευση, στην πολιτική αντιπαράθεση μέχρι τις εκλογές υπάρχει βέβαια και η κυβέρνηση, η οποία θα φέρει μεγάλη ευθύνη αν αφήσει τα πράγματα να ξεφύγουν. Επειτα από οκτώ χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής, ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις. Θέλει να ξέρει πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, πού πάνε τα πράγματα και τι τον περιμένει. Από άγονες αντιπαραθέσεις έχει ήδη χορτάσει.

Με αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια για ό,τι μπορεί και για ό,τι δεν μπορεί να γίνει. Να καταθέσει το πρόγραμμά της, στοχευμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας που μπορούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να ικανοποιηθούν.

Να συμβάλει ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο αποσαφηνίζοντας τη θέση της. Τα μνημόνια έφεραν πολιτική ισοπέδωση στη χώρα, καθώς η πολιτική που μπορούσε να εφαρμοστεί ήταν μία, αυτή που επέβαλαν οι δανειστές. Στη μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να ξανατεθούν οι πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Εκεί θα φανεί τι εκπροσωπεί η κάθε δύναμη.

ΕΦ. ΣΥΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: