10.7.18

Σενάρια ανταλλαγής...

Κρίσιμη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων κρίνεται από όλες τις απόψεις η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που...
θα διεξαχθεί στις 15:30 ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη.

Στον απόηχο της σφοδρότατης εσωτερικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του τούρκου Προέδρου, ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος όλα τα ανοιχτά διμερή ζητήματα με τη γειτονική χώρα.

Οι δύο στρατιωτικοί και τα σενάρια ανταλλαγής
Κυρίως όμως θα θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στην Αθήνα αποφάσισαν να ανεβάσουν τους τόνους από τη στιγμή που η προεκλογική περίοδος στη γειτονική χώρα έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε το θέμα «ύψιστη προτεραιότητα» για τον πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι το ζητούμενο είναι «η ατζέντα με την οποία πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός και η οποία έχει στην κορυφή της το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Τα πράγματα για τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη έχουν δυσκολέψει, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει θέσει και επίσημα ανοιχτά θέμα ανταλλαγής με τους οκτώ αξιωματικούς που αυτομόλησαν στη χώρα μας στην επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η εφημερίδα «Τα Νέα» είχε δημοσιεύσει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι με την οποία η Άγκυρα όχι μόνο συνέδεε τους δύο Έλληνες με την υπόθεση των «8», αλλά ζητούσε από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους Τούρκους και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά... διαβεβαίωνε «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη».

Νύξεις περί αιτήματος Ερντογάν για ανταλλαγή είχε κάνει προ ημερών και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Οι θέσεις του Ερντογάν είναι γνωστές, του έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας πως είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει το αγκάθι στις σχέσεις μας. Είμαστε προσηλωμένοι στη λογική του διαλόγου. Μου είπε και αυτός για τους 8 αξιωματικούς, του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω, για να είμαι ειλικρινής όμως, δεν έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο θεμάτων, είπε απλώς ότι υπάρχει και αυτό το θέμα στο τραπέζι» είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας.

Τα υπόλοιπα θέματα
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Ερντογάν, το σύνολο των «αγκαθιών» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως αυτό της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Παρότι η από θαλάσσης επιθετικότητα της γειτονικής χώρας έχει κοπάσει, ελέω και τουριστικής περιόδου, αυτό δεν σημαίνει πως στην Αθήνα δεν επικρατεί ανησυχία. Πολλώ δε μάλλον όταν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι εικονικές αερομαχίες συνεχίζονται επί καθημερινής σχεδόν βάση.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για το Κυπριακό, καθώς οι διαπραγματεύσεις μάλλον οδεύουν προς ξεμπλοκάρισμα, αφού ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στη γείτονα. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Άγκυρα έδωσε τη συναίνεση της για το διορισμό της 62χρόνης Αμερικανίδας Τζέιν Χολ Λουτ, ως νέα ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: