23.7.18

Τέλος τα παιχνίδια με τη Δημόσια Υγεία...

ΧειρουργείοΚάτι κινείται στον χώρο της Υγείας και ειδικότερα στο ζήτημα των ελέγχων για τις πανάκριβες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις διαδερμικής/διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας, που...
είναι γνωστές ως TAVI.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας άμεσα προβαίνει σε σχετικό έλεγχο σε μεγάλο νοσοκομείο και έπεται συνέχεια.

Το θέμα δεν είναι απλό. Οι εν λόγω επεμβάσεις δεν είναι ρουτίνας και είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωτηρία των ασθενών που τις έχουν ανάγκη.

Κοστίζουν, δε, πανάκριβα για το σύστημα υγείας και, με δεδομένο ότι τα λεφτά στην Υγεία δεν περισσεύουν, θα έπρεπε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος από την Πολιτεία αναφορικά με του πού γίνονται αυτές οι επεμβάσεις και με ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Μέχρι σήμερα τέτοιος έλεγχος δεν υπήρχε. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν άδικα κι είναι βέβαιο πως ακόμη περισσότερες βρέθηκαν στο χείλος του θανάτου.

Για την «Εφ.Συν.» τα ζητήματα της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δικαίωμα στη ζωή και στην προστασία της.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, όταν πληροφορηθήκαμε πως κάτι δεν πάει καλά με αυτές τις επεμβάσεις ξεκινήσαμε μεγάλη έρευνα, πριν από 9 μήνες, με αφορμή τα υψηλά ποσοστά θανάτων από τις επεμβάσεις αυτές στο 401 ΓΣΝΑ.

Και ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα σύστημα παραβάσεων και συγκάλυψης που σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμασταν το μέγεθός του.

Η έρευνα απέδειξε την ανυπαρξία οποιουδήποτε ελέγχου εκ μέρους του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Υγείας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) να εφαρμόζουν προγράμματα TAVI χωρίς να έχουν άδεια ή τα κατάλληλα μέσα.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει και άλλο ένα θέμα. Το καθεστώς «προστασίας» που απολαμβάνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία από τον ίδιο τον Στρατό.

Εδώ και ένα μήνα το 401 ΓΣΝΑ αρνούνταν να απαντήσει στους επιθεωρητές που είχαν καταθέσει αίτημα ελέγχου.

Χρειάστηκε προσωπική παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας για να δοθεί το πράσινο φως.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να δοθεί ένα σαφές μήνυμα: Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, όσα γαλόνια κι αν φοράει, όσους πανεπιστημιακούς τίτλους κι αν έχει. Με τη Δημόσια Υγεία δεν παίζει κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: