31.7.18

Ο Κιμ κάνει... νερά στον Ντόναλντ;...

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να ετοιμάζει νέους βαλλιστικούς πυραύλους παρά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τη...
μερική προσέγγιση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούνται στοιχεία από κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα δεν έχει διευκρινιστεί πόσο προχωρημένη είναι η κατασκευή των νέων πυραύλων, όμως αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Πιογκγιάνγκ ετοιμάζει δύο διηπειρωτικούς πυραύλους που φέρουν υγρά καύσιμα στην περιοχή Σανουμντόνγκ, κοντά στην πρωτεύουσα. 

Το εργοστάσιο αυτό παρήγαγε τον Hwasong-15, τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο που έχει τη δυνατότητα να φθάσει στις ΗΠΑ.

Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι ένα τέτοιος πύραυλος με υγρά καύσιμα δεν μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή από πύραυλο που έχει στερεά καύσιμα. Το πρακτορείο Reuters, ακόμη, προσθέτει ότι οι εικόνες από τους δορυφόρους δείχνουν οχήματα να μπαινοβγαίνουν στο εργοστάσιο, αλλά όχι το μέγεθος της κατασκευής των όποιων πυραύλων.

Αυτές, πάντως, δεν είναι οι πρώτες αναφορές πως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το στρατιωτικό της πρόγραμμα.

Υπάρχουν, μάλιστα, αναφορές που επισημαίνουν ότι οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν σταμάτησαν ποτέ, παρά τη συμφωνία μεταξύ Κιμ και Τραμπ στη Σιγκαπούρη.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχε πραγματοποιήσει συνολικά έξι πυρηνικές δοκιμές, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσε μεγάλες προόδους στο πυρηνικό της πρόγραμμα. 

Στην ιστορική συνάντηση Κιμ-Τραμπ στη Σιγκαπούρη, όμως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Δεν είναι, πάντως, ξεκάθαρο το τι εννούν οι δύο πλευρές με τον όρο «αποπυρηνικοποίηση», ενώ δεν έγιναν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες μετά από εκείνη τη συνάντηση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: