18.7.18

Στην έξοδο του ΚΕΕΛΠΝΟ τα «αμαρτωλά» στελέχη...

Άντα Ψαρρά, Ντάνι Βέργου

Την απόλυση των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τις 22 προσλήψεις επί...
υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες ωστόσο δεν επιβεβαίωσε η διοίκηση του Κέντρου. 

Οι εργαζόμενοι εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κλήθηκαν και απολογήθηκαν χθες ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε μια πολύωρη συνεδρίαση που ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Οπως είναι γνωστό, για την υπόθεση έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις από τον αρμόδιο εισαγγελέα με βάση και το πόρισμα του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ).

Με ενδιαφέρον αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι επίσημες ανακοινώσεις του φορέα και κυρίως τα επόμενα στάδια της ανάκρισης από την πλευρά της Δικαιοσύνης που θα αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι του μεγάλου σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η «Εφ.Συν.» έχει παρουσιάσει αναλυτικά την εισαγγελική πρόταση («Τυλίγουν σε 83 κόλλες χαρτί τους “7”», 20/6/2018), σύμφωνα με την οποία αποδίδονται βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες στα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που μέχρι χθες φρόντιζαν με ψευδείς καταγγελίες, απειλές και μηνύσεις να διαβάλουν το έργο των επιθεωρητών, ενώ κατηγορούνται και για το γεγονός της συσκότισης των ελέγχων.

Το εισαγγελικό σκεπτικό των 83 σελίδων, που έχει διαβιβαστεί και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους ένα ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα είναι δημόσιος φορέας και ως εκ τούτου προβλέπεται η ίδια ποινική μεταχείριση για τους υπαλλήλους σε περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων με εκείνες που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης (ακόμα και ισοβίων) αν συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (π.χ. μεγάλη διάρκεια εκτέλεσης του εγκλήματος). Διευκρινίζεται ότι στο βασικό έγκλημα της υπηρεσιακής απιστίας ελάχιστη σημασία έχει η θεμελίωση των επικαλυπτόμενων (από άλλους νόμους) επιβαρυντικών κακουργηματικών περιστάσεων.



Περιγράφονται τα ιδιαίτερα τεχνάσματα (μέθοδοι) που χρησιμοποιεί ο δράστης προκειμένου είτε να διευκολυνθεί κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης είτε να τη συγκαλύψει, και που τείνουν στην εξαπάτηση της αρχής».

Από όλο το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, από τις εκθέσεις του μικτού κλιμακίου ελέγχου (ΣΟΕΕ) σε συνδυασμό με τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων, τις ανωμοτί εξηγήσεις των υπόπτων και τα λοιπά έγγραφα της δικογραφίας προέκυψε ότι στον εποπτευόμενο από τον υπουργό Υγείας φορέα και επιχορηγούμενο κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά την επίμαχη περίοδο 2013-2015, στις κύριες θέσεις ευθύνης υπηρετούσαν οι υπό απόλυση πλέον κατηγορούμενοι.

Για τους 7 προέκυψε ότι «[…] σχεδίασαν, οργάνωσαν και μεθόδευσαν από κοινού και μάλιστα μεταχειριζόμενοι ιδιαίτερα τεχνάσματα προκειμένου να διευκολυνθούν κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης της κακουργηματικής απιστίας. Εξέδωσαν και υπέγραψαν κατόπιν κοινού σχεδίου σωρεία εγγράφων με ψευδές περιεχόμενο με προφανή σκοπό να δημιουργήσουν νομιμοποιητική βάση πληρωμής των 22 (παρανόμως προσληφθέντων) και να δίδεται η εντύπωση ότι οι τελευταίοι εργάστηκαν για τους σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Οι ύποπτοι –σύμφωνα με τον εισαγγελέα– γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ακολουθήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία πρόσληψης, ότι δεν υπήρχαν χρήματα χορηγιών για τη δαπάνη της μισθοδοσίας των 22 καθώς και ότι οι περισσότεροι διατέθηκαν ως υπεράριθμοι στο γραφείο του υπουργού Υγείας (Αδ. Γεωργιάδη).

Η εισαγγελική πρόταση στηρίχτηκε και στα δύο πορίσματα του συντονιστικού σώματος επιθεωρητών (ΣΟΕΕ) τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία από τη ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου μόλις ολοκληρώθηκαν.


Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι προηγήθηκαν τόσο από τους κατηγορούμενους όσο και από τη Ν.Δ. και μερίδα των ΜΜΕ σφοδρές επιθέσεις στο πρόσωπο της ΓΕΔΔ, ενώ επιδεικτικά αγνοήθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι έλεγχοι που είχαν επίσης συνολικά καταγράψει τα όσα απίστευτα διαδραματίζονταν στον διοικητικά υδροκέφαλο, ανεξέλεγκτο και αδιαφανή φορέα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: