30.7.18

«Ναι» και στο ρωσικό αίτημα...

...για έκδοση του Mr. Bitcoin...

Υπέρ της έκδοσης στη Ρωσία του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως Mr. Bitcoin, ο οποίος κατηγορείται για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών που...
προκάλεσαν ζημία ύψους 750 εκατ. ρουβλιών, απεφάνθη σήμερα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για συμπληρωματικό ρωσικό αίτημα έκδοσης, καθώς ήδη το Συμβούλιο Εφετών έχει αποφασίσει από μηνών την έκδοσή του και στη Ρωσία για μικροαπάτη περίπου 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η έκδοση του Μr. Bitcoin τόσο στις ΗΠΑ για «ξέπλυμα» τεσσάρων δισ. δολαρίων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που φέρεται ότι του ανήκει, όσο και στη Γαλλία, όπου κατηγορείται ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη ύψους 130 εκατ. ευρώ. Ο Βίνικ έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο τόσο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία, με την απόφαση όμως να είναι αρνητική γι'΄αυτόν. Αντιθέτως, δεν έχει κάνει προσφυγή κατά της έκδοσής του στην Ρωσία.

Κατά τη σημερινή εξέταση του συμπληρωματικού ρωσικού αιτήματος, ο εκζητούμενος, που δήλωσε ειδικός τεχνικός σε συστήματα υπολογιστών, απέφυγε να απαντήσει εάν συναινεί ή όχι στην έκδοσή του στη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας, πάντως ότι διαφωνεί με τις κατηγορίες, έτσι όπως τού αποδίδονται στα έγγραφα των συμπατριωτών του. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η υπόθεσή του έχει πολιτικό χαρακτήρα» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ τον ζητούν επειδή «αποτελώ απειλή για το οικονομικό τους σύστημα».

Επανέλαβε ότι τις ίδιες πράξεις που του «χρεώνουν» ΗΠΑ και Γαλλία τις διέπραξε και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, και γι' αυτό το λόγο διερωτήθη γιατί δεν διώκεται από τις ελληνικές Αρχές.

Το Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να τον εκδώσει και στη Ρωσία, ενώ απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε διά του συνηγόρου του να αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση με περιοριστικούς όρους. Κατά της απόφασης έκδοσης, ο εκζητούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ώστε να εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τον Σεπτέμβριο θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, που σε πρώτο βαθμό είχε απορριφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι κρατείται στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης από τον περσινό Ιούλιο οπότε συνελήφθη στη Χαλκιδική ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: